22 september, 2015

Neil Gaiman – Ameerika jumalad (2003)


Nostalgiahõnguline kelmiromaan? Road movie? Gaimani loominguga on mul ebalev suhe (tähtis info, nagu ikka), pole adunud, kas tegemist on keskmisest tähelepanuväärivama loomega (jälle, ohhoo). Millalgi lugesin “Ameerika jumalaid” ja “Tähetolmu”, viimane neist esimesel lugemisel hirmsalt meeldis (küllap seoses tollase mingi irreaalse ja õigustamatu positiivsuspuhanguga) ja eks filmilgi oli omi hetki. Üht ingliskeelset romaani samuti lugenud, see jättis normaalse mulje (ühine tegelane aafrika jumalus Anansi). Aga need kaks hiljuti ilmunud eestindust ei avaldanud muljet ja natuke segadust tekitas Gaimani fännide kiidukoor. Nüüd “Ameerika jumalaid” taaslugedes... jälle tekkis positiivne tunne, et nagu ongi mitmekülgne romaan, pole siin Gaimanile omast YA kangelast ja kuidagi... ebaloomulikkusest hoolimata loomulik, hingav tekstimaailm, kuhu on hea loovida (see jube... eskapism!).

Samas see tekstimaailm pole üheselt helge või eepiline ilmake, siin on võikust ja valskust ja väiklust (muidugi, milline romaan ei sisaldaks probleeme? Kas on võimalik kirjutada probleemitut romaani?). Ja jumalad, nemad toimivad teises skaalas kui inimesed, samas on neil inimlikud nõrkused (või vastupidi – inimestel on jumalikud nõrkused?). Peategelane Shadow saab ikka ohtralt vastu päid ja jalgu, kuid... mingil moel jõuab ta lõpuks ehk inimliku hingeni (mehel puudub täissäde, sest... eksole. Kuigi samas, äkki selline poolikhing oma teadvustamata erandlikkuses ongi lugejale lummav? Pole tüüpiliste inimlike nõrkustega?).

Eks mingil moel on üllatav, et miks inglasest autor võtab ette Ameerika ja selle sulatuskatla. Miks Põhja-Ameerika on teistest kontinentidest erinev, miks seal ei toimi muu maailma (jumalikud) süsteemid? Ajalookatkestus, mistõttu pole traditsioonid jäädvustunud? Sulatuskatel, mis raspeldab liialt edukalt juuri? Või no üleüldse, miks peaksid vanad jumalad säilinud olema? Nojah, ma lõpuks ei mõistnudki, et miks on nii ja miks on naa, miks ja millistel tingimustel üleloomulikud olendid saavad eksisteerida, või mitte.

Aga muidugi, tegemist pole usundiloolise uurimuse vaid fantasyga. Jutt on see iva.

loterii (linke mujale)

Kommentaare ei ole: