03 november, 2015

Kate Elliott – Leaf and Branch and Grass and Vine (Fearsome Journeys, 2013)

Kui võib nii öelda, siis üsna traditsiooniline fantasy. Eripäraks ehk maarahva religioosne uskumus Poovast Naisest (“Hanging Woman”), kes/mis pakub jumalikku eestkostet või võtab elusid, justkui isemoodi Maaema, kelle motiivid pole inimestele alati mõistetavad.

Lugu ise on kuningriigist, kus konkureerivad pahad ja head ülikud. Paha ülik lord Hargrim on pärit põhjast ja tahab jalust saada maarahva sõpra, kindral Olivari – et saaks vabalt maarahvast kiusata. Selleks laseb Hargrim kuningani jõuda kuulujutul nagu kindral Olivar koguks vägesid, et kuningat kukutada. Seepeale on Olivar teel pealinna, et süütust tõestada, ent langeb oma saatkonnaga Hargrimi meeste varitsuse ohvriks. Siiski Olivar pääseb, ent on nii haavatud, et ei suuda enam pealinna minna – seda enam, et Hargrimi mehed otsivad teda kõikjalt – pole meest, pole probleemi.

Meelemärkuseta Olivari leiab ravioskustega külanaine Anna, kes on maarahva esindajana Olivari tuline pooldaja – hoolimata sellest, et kindrali teenistuses sai surma ta kallis mees ning invaliidistus vend. Anna ja külainimesed on öösel peidupaikadesse pagemas marodööritsevate Hargrimi sõjameeste eest, aga nüüd võtab Anna vastu otsuse ise Olivari sõnum pealinna toimetada (on vaid kuninga õde, kes suudab kuninga meelt muuta). Ja see retk pealinna pole üleüldse malbe jalutuskäik, Hargrimi meeste eest tuleb põgeneda kuningalossi siseruumideni. Ent naine on kaval ja vapper. Pealegi – ta usub, et teeb õiget tegu!

Selline lugu siis. On põnevust ja lootust, et õiglus võidutseb. Kirjanduslikult pole just uuenduslik ega äärmuslik, aga igati mõnusalt loetav.

Kommentaare ei ole: