14 juuni, 2016

V.E. Schwab – Võlukunsti tumedam pool (2016)


Päris meelelahutuslik fantaasiapõnevik neljast Londonist ja isepäisest võlujõust, mis püüab taas esile tõusta ja võimu võtta – eelmine selline katse lõppes ühes alternatiivmaailmas paikneva Londoni blokeerimisega, mistõttu teised Londonid kaotasid niisamuti omavahelised portaalid, millega maailmade vahel liikuda. Teine London jäi üldse võlujõust ilma, kolmandas Londonis säilis teatud võlujõud ning neljas London (mis ehk sarnaseim meile tuttava ajaloolise linnaga aastast 1819) unustas võlujõu kasutamise. Aga portaalide kaotusest hoolimata on erilisi inimesi, kes suudavad maailmade vahel liikuda ning niimoodi valitsejate vahel sidet hoida.

Romaani toimumise ajaks on selliseid erivõimetega inimesi alles jäänud kaks – peategelane Kell (kes töötab kolmanda Londoni ehk Punase Londoni kasuks) ja Holland (kelle tööandjaks teine ehk Valge London). Lisaks teadete viimisele Valgesse ja Halli (ehk neljandasse) Londonisse tegeleb Kell väikestviisi salakaubandusega, viies võlujõuga esemeid naabermaailmadesse... mis on vägagi keelatud tegevus – mistõttu satub ta paraja portsu otsa, kui saab Valgest Londonist ühe eseme, mida ei tohiks olemas olla – Mustast (ehk esimesest) Londonist pärit maagilise kivitüki, mis on osa puhtast võlukunstist ning mida asub jälitama Valge Londoni valitsejate ülesandel see eelmainitud Holland. Tulemuseks on hunnik vägivalda ja maagilist võitlust, mille käigus teeb Kell mitmeid halbu ja valesid otsuseid ning muuhulgas saab noormees endale vastutahtsi kambajõmmiks Hallis Londonis tegutseva varganeiu Lila. Koos astuvad nad vastu Hollandile ja tema omanikele, koos põhjustavad nad suurt jama Punases Londonis jne jne.

Et tegemist on sarja esimese osaga, on arvatavalt järgmises osas tähelepanu all Kelli ja Lila päritolu, praegu on siin kõiksugu vihjeid õhku visatud, mis aga tegevuse arenedes taas varju jäävad. Ja eks arvatavalt leiab rohkem tähelepanu alternatiivmaailmade geograafia – mis on väljaspool Londoneid, vihjatud on ka sellele, et on enam kui 4 paralleelmaailma. Et puhas võlukunst on selline isepäine ollus ja Kellil tekib sellega vastuoluline side, küllap siis on oodata järgnevaid pinevaid kokkupõrkeid võlukunsti ja Kelli vahel. Tekst on kergelt biseksuaalne või hoopis trans- ja metroseksuaalne, eks seegi tekita kindlasti tulevasi konflikte ja üksteiseleidmisi.

Nojah, raamatu sisust sai väga minimaalselt kirjutatud, tegelikult on sealne konflikt vähe komplitseeritum kui siin kergelt visandatu. Kuigi arvatavasti on tegu YA värgiga, on tekst meelelahutusena igati tarbitav, pole mingit nõretavat paatost või teismeliste murrangulist maailmavalu. Plussiks seegi, et korralikult teostatud tõlge, normaalne kujundus ja näpukavaba tekst.

Kommentaare ei ole: