28 september, 2016

Peter S. Beagle - Viimane ükssarvik

See oli vast paar nädalat tagasi. Mu tütar nägi "Viimase ükssarviku" järjehoidjastatud kogu köögis ning tema näole tekkis korraga hell ja igatsev ilme.
"See oli nii teistsugune raamat," ütles ta.  "Ootad pealkirja järgi mingit eepilist lugu sellest, kuidas kuskil on viimane ükssarvik, kangelased ja vabastamine - ning siis see ongi seda kõike ja ometi üldse mitte." Mõttepaus. "Põhiliselt ei sobi vist sõna "eepiline"."


Täpselt nii ongi. See on seda kõike ja ometi üldse mitte. Nii kaunilt kirjas, eesti keelde nii hästi tõlgitud: "Verd täis valgunud kuu paiskus pilvedest välja ning ükssarvik nägi harpüiat - puhevil kuld, tuules lehvivad juuksed leekimas, külmad aeglased tiivad puuri raputamas. Harpüia naeris." 
Puhas vaimustus lugeda. Ainult ühes kohas, ühes kohas on valesti: ""Miks on kaaren kirjutuslaua moodi?"" 
Loomulikult peaks seal olema: ""Miks on ronk nagu kirjutuslaud!"" 
Dohh.
Aga üks koht on ainult üks koht ja see on nii hirmus ilusti kirjas raamat, et üks tõlkekonarus ei raputa.


Ja samas on see üleni normaalse peale rõhuv lugu. "Nii ta üha laulis ja laulis ja hüüdis siis uuesti: "Tubli ükssarvik, tule, tule siia!" ja ütles siis pahaselt: "Noh, nüüd olen vähemasti proovinud. Lähen koju."" On kartulikoorimine, on hästi palju igapäevanormaalsust ja on need armutult lõikavad laused selle kõige keskel.

Lugu on ka hea, lihtsalt loona. Eredad ja samas usutavad karakterid tegemas just neid asju, mida nad teeksidki, pole kuskil mingit arusaamatut "ei tea kust tulnud mõistmist" ja ometi on kõik nii hea. Korraga nii päris ja nii aus, nii rebestavalt ehe. 

Ja kuidas see veel kirjas on, on lihtsalt imeline.

Kunagi ammu ostsin seitsme krooni ja mingi arvu sentide eest (kes ei mäleta, siis see oli rämeodav) teose kohta neid pihutäie, kinkisin laiali ja ostsin siis veel. Üks jäi endale ka, pehmete kaante ja kollaka paberiga, kaanekujundusega, mis tundub praegu peale vaadates nii odav. Aga see teos ise, raamat ise! 

Krt, oleks võinud veel rohkem osta!!!

Jaa, on siingi varem kirjeldatud, Loteriis olemas. Aga mitte minu poolt!

Kommentaare ei ole: