26 jaanuar, 2009

Andrus Kivirähk – Ivan Orava mälestused. Minevik kui helesinised mäed (2008)



“1911 – Orav teeb esimest korda sepatööd ja lööb oma koerale rauad alla. /-/
1926 – Orav õiendab sepaeksami ja ajab esimest korda habet. Kaks kuud haiglas.” (lk 3)
“1980 – Tallinna all on võõras laevastik! Paljud inimesed loodavad, et taanlased on tagasi ning toovad Eestisse jälle ristiusu, kuid paraku selgub – tegemist on vaid rumalate purjesportlastega.
Moskvast saadetakse Ameerika poole teele hiiglaslik karu Miška, kes ripneb õhupallide otsas. President Reagan käivitab tähesõdade programmi ja kiskja lõhatakse kosmoses.” (lk 226)

Kõige parem pilt on lk 170 – 3 meest kooberdavad põllul ning tassivad seljas kartulivõtukaste: “Noored rahvuslased Mart Laar, Lauri Vahtre ja Tõnis Lukas leidsid Tõnissoni vanad viinakastid, kandsid need hellalt koju ja panid padja alla.”

“Metsavendlus oli tolleks ajaks ülimalt haruldane, peale Sabbe polnud ühtegi teist metsavenda alles jäänud ning seetõttu oli minu sagedaseks kaaslaseks loodusuurija Fred Jüssi, kes lindistas Sabbe laulu ning pildistas teda maasikat söömas ja rästikuga võitlemas. Unistasime Jüssiga emasest metsavennast, s.t. siis metsaõest, kuna oleks olnud nii tore Sabbelt järglasi saada, aga muidugi see soov ei täitunud – tiblade õnneks ja Eesti rahva õnnetuseks. Tõsi, kord sattus meile isegi pihku üks naisolevus, kes rabas mättal magas, aga Jüssi tegi kiiresti kindlaks, et tegemist pole üldse mitte puhtatõulise metsaõega, vaid rahaahne turueidega, kes oli tulnud korjama jõhvikaid, et neid õilsaid eesti marju räpaste vene rublade vastu vahetada. Sellist isendit me loomulikult Sabbega kokku viia ei võinud ega soovinudki.” (lk 192)

Raamatu lõpupoole olevatel artiklitel võinuks olla juures märge avaldamisdaatumist või kasvõi aastaarv, et kirjutiste kontekst oleks natuke selgem. Päevapoliitilised lood on mõneti nagu mälumängud – senimaani mõtlen, kes võib olla see keskerakondlasest Eve, keda möödaminnes muuhulgas mainitakse lk 196.

Lõppu pistetud lühinäidend on üsna sisutühi, ehk mõneks suvetuuriks treitud või nii.
Nonii, Ivan Orav on peaaegu tühjaks lüpstud.

trakyllmaprokrastineerinj2lle

Kommentaare ei ole: