25 aprill, 2009

Arju Virukas – Detsembripäike (2008)

“Teades vene külalislahkust ja joomistavasid, sain aru, et selle pudeli juures on mu püha kohus neljandana osaleda. Mu alkoholivabaduse lootusest maadvõtva rahulolu viimsed riismed pudenesid põrmuks, kui Tolik kahetsevalt lisas, et ei saanud rohkem kui kolm pudelit. Borja rahustas, et temal on kolm täpselt samasugust veel, mille peale hakkas Niina sõnatult sakusmenti lauale otsima. Deliiriumi peljates vaikisin targu oma väärtalkoholi laadungist.” (lk 95)

Fantaasialugu või suisa põnevik äriga sahkerdamisest endises Nõukogude Liidus ja Eestis aastatel 1987-1994. Endisele rajoonilinna kriminalistile (10x kangem lembitlond) pakutakse võimalust olla vahendajaks metallide šlikerdamisel Venemaalt välja, ning peategelane oma sõbraga haaravadki võimalusest kinni. Erinevad seiklused Nõukogude Liidu avarustes ja Moskvas, samuti sehkendamised sõjaväe ja võimuesindajatega jne – kõik on võimalik, on vaja vaid tutvusi ja raha. Muuhulgas vahendab peategelane raudtee- ja trammirööpaid saud Usamale (lk 84 jj), kes istutab ta pähe nii mõnegi huvitava mõtte. Lõpuks hakkab sõber tegelema veelgi valgustkartvamate mahhinatsioonidega – püüab vahendada läände ülisalajasi nõukogude arhiividokumente (väike loetelu poliitiliselt krõbedast materjalist lk 197). Loogilise lahendusena lasevad venelased allveelaevaga merepõhja reisilaev Estonia, mis veab konteineris nende salajaste dokumentide koopiaid.

Raamat on kohati päris põnev, eriti kirjeldades tollaseid võimusuhteid. Virulase kirjutusviis on kuidagi kandiline või kokkuklopsitud, lisatud on küll kõiksugu tsitaate ja hüüdlauseid, aga teksti lugemine mõneti vaevaliselt. Noh, kindlasti on sel raamatul olemas oma lugejaskond, tekstis leidub nii mõndagi intrigeerivat.

intervjuu autoriga
postimees
intervjuu raamatumaailmas

Kommentaare ei ole: