16 juuli, 2009

Heldur Karmo - Unustuse jõel (1978)

Heldur Karmo on oma loominguga ennast sisse söönud ilmselt rohkemate eestlaste ajudesse kui ükski teine sõjajärgse aja eesti värsitegija, ja samas ilmselt väga paljud, kes Karmo värsse teavad, ei teadvusta, et see on Karmo. Heldur Karmo pole luuletaja, vaid laulukirjutaja, loonud viiekümnendatest kuni üheksakümnendateni ligi 4000 lauluteksti, neist umbes kolmandik algupärased ning ülejäänu on tõlked. Raamatust neid lugedes ei paku nad mitte midagi väga erilist, ja ega ilmselt ei peagi, sest hästi toimiv laulutekst on üsna midagi muud kui andekas luuletus - ta ei tohi olla liiga isikupärane, vaid võimaldama samastumist väga paljudele erineva tausta ja maitsega inimestele, ta ei saa olla "naudinguline", vaid "mõnuline", samas ei tohi ta olla mõttetu, ja loomulikult peab ta olema häälikuliselt mugav laulda. See on spetsiifiline anne, mis sisaldab nii muusika kui retoorika head taju. Ja kuna Karmo puhul oli enamasti ilmselt nii, et muusika oli enne ja sõnad pärast, siis tuleb tunnistada, et Karmo on olnud väga oskuslik meloodiate iseloomu "sõnastaja", paindlik ja kohanemisvõimeline.
Õigupoolest ei õnnestugi paljusid Karmo raamatu tekste "niisama" lugeda, ikka tükib kohe ka laulu viis ajukäärudest välja ning siis pole see enam "luuletuste lugemine". Ei oskagi tegelikult midagi erilist rohkemat öelda.
"Unustuse jõel" on ainus Heldur Karmo raamat, sisaldab umbes 60 tema teksti, suurte hittide kõrval ka vähem tuntuid. Tõlkeid siin pole, kuigi Karmolt pärinevad nt biitlite "Lady Madonna" eestikeelne versioon ning Ivo Linna meeleheitlik "Aita mööda saata öö", ja ilmselt väga paljud tuntud laulud.

Puhtalt selle raamatu tekstidest võib Youtube'is sobrades leida järgise hunniku esitusi:
Aeg annab kõik - Halliste rahvatantsijad Toivo Nikopensiuse esituse taustal
Ei ma pole Saaremaa peal käind - Eesti Raadio meeskvartett ning Mait Maltis ja Ester Tuiksoo
Kaks kuukiirt mu toas - Tõrva Laulustuudio neidudekoor, Marju Kuut ja Linnar Priimägi ning VHK Lexus (nende hulgas Priit Kruus)
Kui me lapsed on kord suured - Heidy Tamme
Lõke preerias - Uno Loop, Arnold Oksmaa kodusalvestus ja keegi karaokepoiss
Meditatsioon - Helin-Mari Arder ja Kati Ong
Me pole enam väikesed - Onyx, kuskil emadepäeva kontserdil, ühe põhikooli lõpuaktusel ja ühe malevakamba esituses (alates 3:20)
Superhitt "Mis värvi on armastus" - Uno Loop, Heidy Tamme, Lehmakommionud, Sheikid (päris leidlik a cappella versioon), üks tüdrukuteansambel, Amadeus, üks Aet Narva Kolledži 10. sünnipäeval, tundmatud kutid pimeduses, tudengite kevadpäevade öölaulupidu, ühed kooliplikad, teised kooliplikad ja üks lauluansambel õllelaua taga
Mustamäe valss - Voldemar Kuslap
Mõtisklus - noor Tõnis Mägi ja keegi Jyri (algversiooni laulis Georg Ots ning seda lasti mu lapsepõlves igal pühapäeva pärastlõunal telesaate "Viiekümnendad" algusmuusikaks - see oli süngevõitu saade, kus Rein Järlik istus kampsuniga suure tühja laua taga ning intervjuudes rääkisid inimesed 50ndate raskest kolhoosielust)
Nii kaugel kõik - Heidy Tamme ja Jaak Joala
Põgenevad unenäod - LuxHelios
Sa piki sinijõge sõitsid - üks Sindi koor
Siin on see laul - üks tundmatu koor
Suvetuul - Laine
Teine superhitt "Suveöö" - Jaak Joala, Jaak Joala teine esitus, Tanel Padar (mu meelest huvitav esitus laulu suhtes aupakliku hoiaku poolest), Koit Toome, veel kord Koit Toome, Dave Benton ja Birgit Õigemeel
Tsirkus - Nukuteatri koor
Unustuse jõel - Jaak Joala ja Koit Toome

Ja muidugi võib Karmo sõnadega laule leida netist veel kümnete kaupa. Üks vinge asi on näiteks Kasemahlakese versioon loost "Nukker pühapäev", videos staarina Herta Elviste.

Heldur Karmo lehekülg koondab tema kõiki teada olevaid laulutekste koos katketega salvestustest, lisaks veel ka raadio- ja teleintervjuusid temaga.

Kirsina koogile võib kuulata Erkki Hyva plaati "Varjust rambini", kus leidub pala "Kass pargis" - tekst Heldur Karmo.

Nii et - klassika.

Kommentaare ei ole: