01 august, 2009

Killeri armastus (2009)


Anonüümne autor jne jne jne – kirjastus Hotpress jätkab oma veidrat Kolgata teed. Seekord siis ilukirjanduslik kogu 5 lühikese jutuga.

Nimilugu on südantlõhestav ja traagiline ja vapustav jms lugu palgamõrvari armastusest. Pisut loogikavabalt käiakse ringi inimese eluaastatega – 21. aastane Maria on abielu lahutanud rohkem kui 3 aastat tagasi (ehk siis mingi aeg see abielu ka kestis), enne abielu kurameerinud tulevase abikaasaga üle 2 aasta ja enne neid pikki aastaid veel mõned aastad varem Ida-Euroopast parema elu järele lahkunud? Et heal juhul 10 aastane plika pani kodust ajama? Noh, autor astus selle numeroloogilise 21ga pisut ämbrisse.
“Vahest tunduvad mu sõnad tobedad? Aga sellised need on.” (lk 36) – jah, kogu see nimiloo II osa moodustav armastuskiri on tobe ja imal (nojah, harva tõusevad teiste inimeste härdad armastuskirjad imalusest kõrgemale).

“Killeri armastus” on arvatavasti raamatu nõrgim (ja paraku ambitsioonikaim) tekst, teised maalähedasemad teemad on autorile palju omasemad. Peale avaloo käsitlevad muud 4 lugu kas nõukaaega või vastse vabariigi algusaega – eks siis autorgi ole arvatavasti keskealine või vanem mees (vabandust, aga kirjastaja raamatu algul loodud müstifikatsioon ei mõju üldse usutavalt, tundub, et keegi lihtsalt sondeerib tagasihoidlikult pinda oma võimalikule kirjanduslikule loomingule). Raamat “Reporteri” vaatajatele, on tervendajaid ja omamoodi leiutajaid. Seni loetud Hotpressi trükistest nõrgim väljaanne. Loodetavasti maksis autor oma teose trükkimise eest, mitte et kirjastus ise kogu kupatuse kinni tagus.

Kommentaare ei ole: