09 detsember, 2009

Charles de Lint – Südame metsad (2009)


Ee, et siis selline tänapäeva müstikalugu, üleloomulikud olendid ja ravitsejad ja muidu möllajad ja ontlikud inimesed; õnneks pole tegemist tiinekatest tegelastega vaid kahe-kolmekümnendates inimestega (kes küll väga maotult hindavad iiri muusikat jne). (Miks küll ei võiks ambitsioonikad noored inimesed fännata hoopis No-Neck Blues Bandi või Boredomsi või kasvõi Stereolabi? Hea küll, loo loogika kohaselt nad ikkagi peavad neid iiri plännimist kuulama.) (Ahjaa, osad vaimtegelased on muidugi üsna eatud.) Kerglaselt võiks mõelda, et de Linti kirjutatu on kui “ “Elu edetabelid” meets Castaneda” (ulmekirjanduse baasis kasutati meeldivat sõna “urban fantasy”, mis on tabav). Jooksevad ringi igasugu indiaani ja iiri, mm, mütoloogiate tegelasi; paljud teevad tava- ja vaimumaailmades head, ent mõned on krutskeid täis ning käituvad ebadžentelmenlikult. Hooti muutub tekst väga põnevaks või õigemini kaasakiskuvaks (eriti raamatu teine pool), aga siis jälle mõtled, et mis pagana lapsikust on siia kokku keerutatud, a la nagu nüüdishetke vampiirkirjandus vms, ainult et... täisealistele?

Raamatu teises pooles hakkab ühtlasi üha enam trükiapsakaid sisse kalpsama, tea, kas raamatutegijad olid loetust nii põnevil. Silm suutis tabada ühe tõlkeapsaka: “Teine oli vältimatu folkar, kes pilastas Dylanit ja Crosbyt, Stills & Nashi.” (lk 92) – tegemist on igava muusikaga, aga siiski üldtuntud nimekombinatsioonidega. Kanepisõpradele annab de Lint sõbraliku õlapatsutuse, vihjates muuhulgas, et see on ohutum kui liim või alkohol (lk 315). Omamoodi huvitav seletus leidub unenägude kogemisele, mis on tegelikult igale tavalisele inimesele rändamine vaimumaailmas (lk 421jj), mis mingil viisil tundub mulle, eee, võimaluse korral usutav (sest on ju raske koostada unenägude geograafiat ja koreograafiat).

Oh, brujeria sõna kasutus tuletas meelde aja, kui sai tatikana soome raadiost kuulatud üht iganädalast metalisaadet, ja seal siis korraga räägiti hirmuäratav lugu sellenimelisest bändist... oh tollast põnevust.

baas
õhtuleht
triangel
raamatumaailm
segane maailm
industrial snowflake

Kommentaare ei ole: