29 jaanuar, 2010

Isaac Asimov – Alasti päike (2009)

Iseenesest oleks muidugi tore kui “Sündmuste horisont” tõlgiks eelkõige uuemat (või kuni 20-30 aastat vana) ulmet, aga noh, ju siis kirjastuse arvates on küllaga klassika austajaid (reklaami järgi ilmumas veel 2 raamatut sellest Baley ja Daneeli sarjast). Peale Strossi on kuidagi veider Asimovit lugeda, milline lihtne helgus (rääkimata vanamoodsast kaanepildist). “Sündmuste horisondi” raamatud saakski vast kolmeks jagada – esiteks hardcore ulme (Sterling, Stross), teiseks mõnusad ja fantaasiarikkad lood (Hughart, Powers) ja kolmandaks jutukad või krimkad (Asimov, King). Paistab, et olen eelkõige teise grupi hindaja, ent idioodi järjekindlusega ahmin kõike – mitte et seda kahetseks.

Üksik lause käesolevast raamatust. Klassikaline krimilugu, ainult toimub pisut mittemaises olukorras; umbes nagu 18. sajandi indiaanlane toimetaks uurimist 21. sajandi briti kuningakojas. Baley on tubli ja aateline maalane, kes kõikidest vastumeelsustest hoolimata tahab, et õigus võidutseks – noh, demokraatia lipulaev, noh (väga in on Asimovi tegelaste kõnepruuk – robotid nimetavad inimesi “isandateks” ja need omakorda roboteid “pojudeks”). Robotivärk võiks olla kaugeks eellaseks Banksi Kultuurile. Sobilik raamat ka täiesti igapäevastele krimkahuvilistele, mõrvajuhtumi lõplik lahendus on kokkuvõttes siiski ühtpidi üllatav. Ahjaa, lõpuks sai puupeagi aru, miks Solaria Baley'le nii põrutavalt mõjus.

baas
nerdland
orkaani südames on vaikus

2 kommentaari:

e ütles ...

Kas teema pealkiri "Teraspäike" on aps või tahtlik näitamaks, et tegu on järjekordse Daneeli looga?
Endale meeldib miskipärast endiselt Varraku F-sari rohkem kui "Sündmuste horisondi" valikud.

kolm ütles ...

Täielik aps... kusjuures kirjutades mõtlesin mitu korda, et kas panin ikka õigesti... ja nojah noh. Tore et osutasid, olekski jäänud muidu vildakalt.

F-sarja ilmub vähe (2009 neli raamatut?), ses suhtes huvitavam näha, et mida SüHo järjekordselt pakub.