31 oktoober, 2010

Bernhard Roetzel, Claudia Piras – Hea stiil. 500 stiilinõuannet meestele (2007)

Iseenesest kordab see raamat väga palju Schultsi öeldut (no üllatus-üllatus), vahel suisa sõna-sõnalt. Küllap siis on olemas mingi müstiline stiilipiibel, millest kõik autorid ja tõlkijad üksüheselt šnitti võtavad. Et saksa autorid, siis mõneti alaväärsuskompleks inglise ja saksa dändide ees.

“28. Riietus lõhnab suitsu või toidu järele? Üks öö jahedas niiskes õhus, kas terrassil või rõdul (ilmastiku eest kaitstult) eemaldab ebameeldiva lõhna ja annab riidele tagasi värskuse.” (lk 19)
“56. Kui te teate, et teid mingil sündmusel pildistatakse, sättige oma välimus juba enne vastavaks. Vältige topeltruudulist mustrit (nii pintsakul kui särgil), sest selline muster tekitab pildil niinimetatud Moire efekti. Ka kõik teised rahutud mustrid ei tee silmale head. Parem riietuge selget värvi rõivastesse nagu helesinine võin antratsiit.” (lk 24)
“61. Bokserid või tavalised aluspüksid? See on ühelt poolt stiiliküsimus, teisalt aga kandja mugavus. Elegantsemad on bokserid, aga nendes tunnevad paljud mehed end ebamugavalt. Kompromissi võivad pakkuda ümberhoidvad lühikese sääreosaga aluspüksid. Need näevad head välja ja on mugavad.” (lk 25)
“109. Mis on ühist nahklipsul ja froteesokil? Neil kummalgi ei ole klassikalise stiili maailma mingit asja.” (lk 34)
“125. Ärge kandke kunagi Jeesuse stiilis sandaale, kui te ei ole messias. Kui teie jalad ilmtingimata värsket õhku vajavad, jookske paljajalu.” (lk 41)
“238. Kui soovite oma smokingivälimusele terake ekstsentrilisust lisada, tehke seda näiteks sukki kandes. Silmatorkavaimad ja siiski stiilsed oleksid näiteks täiesti tumedad violetsed.” (lk 73)
“252. Teil on tumedad rinnakarvad? Siis peaksite läbipaistvast riidest smokingisärgi all kindlasti kandma alussärki. Kui te endale särgid õmmelda lasete, võite lasta esiosa kohe kahekordse õmmelda.” (lk 76)
“270. Täiesti vale arusaam on, et mustriline lips ei sobi mustrilise särgi juurde. Ühte reeglit tuleb järgida: väikesemustriline lips sobib suuremustrilise särgi juurde ja vastupidi.” (lk 85)
“327. Kui teile ei meeldi tervitades kaabut kergitada, peaksite kandma baretti. Seda võib tervitades peas hoida.” (lk 101)
“372. Eri suunda vohavad kulmud jätavad kasimatu mulje. Aga neid ei pea valulikult pintsettidega vormi järgi ajama, juuksur võib need ka kääridega siluda. Kulmupliiatsiga joonistatud kulmud on meeste juures igal juhul tabu.” (lk 115)
“404. Kui ülikond, pintsak või püksid on reisil kortsunud, saab need uuesti korda aurusaunaga. Sulgege vannitoas aken ja laske dušist kuuma vett niikaua joosta, kuni ruum auruga täitub. Siis laske riideesemeid 20 minutit auru sees rippuda ja ongi kortsud kadunud.” (lk 127)
“496. Uusi kingi kandke alguses vaid oma elutoa vaibal. Niikaua kui nendel pole ühtegi kriimu, saab neid võimalusel veel ümber vahetada.” (lk 151)

Kommentaare ei ole: