13 november, 2010

Paramhansa Yogananda – Kuidas olla kogu aeg õnnelik (2010)

“Kas sa suudad oma peaaegu närtsinud eluroosi taas õitsema panna? /-/ Me tahame õitseda heade tegudega, lõhnata õnnest ja jääda igavesti puhkama nende mälestuses, kes meist lugu peavad. Me ei pea surema õgituina vaesusest, haigusest ja nukrusest. /-/ Me peame pidevalt kobestama rahumulda heategude labidaga. Peame hoolikalt kastma oma õnnetaime armastuse ja teenimise vaimuga. Kõige hullemad kahjurid, kes ründavad meie õnnetaime, on arengujanu puudumine, enesega rahulolu ja skeptilisus. Loiduse öökülm ehk Tõe taipamise kindla ja püsiva püüde puudumine on raskeim häda, mille käes kannatab meie õnnetaim.” (lk 31-32)
“Pärast kümblust unemaa rahuookeanis ärka õnnelikuna ja ütle: “Unes olin vaba tapvatest muredest. Ma olin rahukuningas. Nüüd, kui teen oma igapäevast tööd ja pean oma kohustustes lahinguid, ei alistu ma enam ärkveloleku kuningriigi mässulistele muredele. Ma olen rahukuningas unemaal ja jään kuningaks ka ärkveloleku maal. Kui ma väljun oma rahukuningriigist unemaal, levitan sama rahu ka ärkveloleku unistustemaal.”” (lk 34)
“See rahupreparaat on segu harjumusliku rahulikkuse ja nukrust tapva kerge õnne söövitavatest hapetest. Rahulikkuse ja kerge õnne happed tuleb valmistada enesedistsipliini ja pidevate katsumuste laboratooriumis.” (lk 41)
“Kui oled täitnud oma teadvuse ämbri rahupiimaga, hoia seda sedasi; ära puuri sellesse auke naljatamise ja tühja lobaga.” (lk 44)
“Kui istud lõunalauas ja härra Aplus ahvatleb sind sööma rohkem kui sulle kasulik ning üritab uimastada su enesekontrolli ja heita sind seedehäirete kaevu – siis jälgi ennast. Kui oled söönud õige koguse õiget toitu, ütle iseendale: “Rohkem ma ei söö,” tõuse laua tagant ja lase jalga. Kui keegi hüüab: “John, tule tagasi ja söö veel pisut. Ära unusta võrratut õunakooki,” siis hüüa vastu: “Ei tule.”” (lk 51)
“Saa naeratamise asjatundjaks ja nukruse arstiks ning ravi oma naeratuste röntgenikiirtega terveks kõik kurvad ja kurnatud südamed, millega kohtud.” (lk 63)
“Treeni end tulistama kurbi südameid palavate naeratustega. Iga kord kui kellegi kurba südant läbistab sinu naeratuse kuul, oled sa “tabanud märki”. Tapa nukrameelsus tarkusemõõgaga. Niipea kui silmad kurba südant, anna sellele tuld heasoovlike naeratuste ja lahkete sõnadega. Kohe, kui näed, et kedagi varjutavad murepilved, hajuta need pilved oma julgustavate naeratuste lakkamatu turmtulega.” (lk 83)
“Asjaolude kaikad võivad sind verele peksta, kuid ära lase pead norgu. Surm edu poole püüeldes on võit; ära lase endale ligi kaotamismõtteid.” (lk 100)
“Miks sa kardad? Pea meeles: sa pole ei mees ega naine. Sa ei ole see, kes arvad olevat. Sa oled surematu olend.” (lk 103)
“Kaitse oma hinge segaduse eest, mida tekitab sinu meeles tuskatekitava iha hullumeelne tants. Õpi ületama metsikut ja nurjatut iha. Mõista, et sa ei vaja asju, mis tekitavad masendust, sest kui sa otsid oma hinges, leiad sa sealt tõelise õnne ja kestva rahu ehk õndsuse. Nõnda saab sinust “õndsusemiljardär”.” (lk 128)
“Koguge jõudu, et olla üle segavast ahvatlusest, rüübates sageli sisemise rahu nektarit, mida inglikäed teile armastavalt ulatavad, samal ajal kui kasvate vaikselt Enesetõdemuse poole.” (lk 130)

Raamatut illustreerivad pildid on päris lõbusad – et siis guru portreed 20. sajandi esimese poole Ameerikas, mees on muhe (Carnegie oleks kindlasti kade).

Kommentaare ei ole: