04 november, 2010

Richard Bessel – Saksamaa 1945. Sõjast rahuaega (2010)


Raamatu võib tinglikult pooleks jagada – sõja viimased kuud ja sellele järgnev segane aeg. Esimeses pooles jutt siis sõja lõpust ja kuidas eelnevate aastakümnete elukord segi pööras. Ehk siis üpris karm lugemisvara vägivallast ja inimsusevastastest tegudest ja lootusetusest ja juhuslikkusest. Sõjavangid, juudid, võõrtöölised, naised, lapsed, põgenikud, ühishauad jne jne.

(Nii, ja nüüd järgneb segane postitus.)

Et sõja lõpust on päris paljudes eestikeelsetes raamatutes juttu olnud, siis ongi huvitavam (avastuslikum?) lugeda hoopis Saksamaa sõjajärgsetest kuudest. Ühesõnaga, ei tasu naine olla (no vähemalt vanusevahemikus 7-77) ja tasub suitsupakke varuks hoida (mida rohkem, seda parem). Kui tavaliselt mainitakse lühidalt, et peale sõda toimus üks suurem rahvasteränne (ja rohkem ei kirjutata sellest midagi), siis siin raamatus võetakse nähtus suurema luubi alla; kurjad poolakad ja prantslased nüpeldavad ja riisuvad ja tapavad sakslasi ning maa-alade kaotuse tõttu pea kahekordistub asustustihedus, röögatu hulk inimesi kaotab juuri.

Autoril jääb Stalin ja selle suursaavutused üsna tahaplaanile, nii on ikka Natsi-Saksamaa moodsa Euroopa ajaloo kõige saatanlikum ja kannatusterohkeim kooslus (nt lk 33, 271), kasvõi Poola võiks öelda hei. Bessel vaatleb sõjajärgset 4 tsooni enamvähem ühtse riigina (ja vahel ka juttu aladest, mis kaotati N.Liidule ja Poolale), vahest ehk siiski suurem tähelepanu Ameerika ja Inglise tsoonide tegevustel (no eks see raudne eesriie polnud veel täielikult vormunud). Omamoodi naljakas lugeda, kuidas sõjajärgses õudustäratavates elutingimustes käib tavainimeste peade kohal mingi poliitiline podisemine ja parteikemplemine, sealsed uued saksad kraabivad võimu poole (nt lk 254-266), millegipärast kerkisid silme ette mõned siinsed jäledad nooremad poliitikud. (Oh, tore, kevadel tuleb siin riigikogu valimine.)

Aga igal juhul, päris hull ülevaade ühe tollase rikkaima rahva vaeseks kukkumisest. Vägivald, nälg, peavarju puudus, põgenikud, töötus, alandus, põrmustumine.

Kommentaare ei ole: