22 detsember, 2010

Dhammapada (1977)

Peale Kusnetsit tekkis tahtmine nagu midagi elurõõmsat kogeda.

61
Kui rändur ei leia endast paremat või endaga võrdset, siis jäägu ta kindlalt üksikränduriks, sest rumalaga ei saa olla sõprust.

72
Teadmised toovad rumala käes ainult hukatust. Nad hävitavad tema headki kavatsused, puistates talle pähe kaost.

76
Kui näed tarka, kes leiab sinus vigu nagu aardeotsija varandusi ja laidab sind nende pärast, siis järgi teda! Teda järgides läheb kõik paremaks, mitte halvemaks.

103
Kui üks võitis sõjaväljal tuhat korda tuhat inimest, teine aga võitis üksnes iseenda, siis just see teine asi sai suurema võidu.

124
Kui kätt pole vigastatud, saab mürki ka pihus kanda. Mürk ei tee tervele käele midagi. Ei ole pahet pahetule.

260
Mitte halli pea tõttu ei kutsuta inimest vanemaks. Kellel ainult palju aastaid on, seda nimetatakse kasutult vananenuks.

268-269
Vaikimine ei tee veel inimest vaikijaks, kui ta on tobe ja nõme. Vaikija on see, kes otsekui kaalusid käes hoides valib hea ja loobub pahest. Vaikijaks kutsutakse seda, kes siin maailmas mõlemat kaalub.

309
Neli õnnetust võib tabada seda, kes ihaldab teise mehe naist: voorusetus, rahutu uni, kolmandaks laitus, neljandaks põrgu.

325
Kes on loid, õgard ja uimane ning kes end magades nuumorikana ühelt küljelt teisele keerab, see nõme sünnib ikka ja jälle uuesti.

423
Ma nimetan braahmaniks seda, kes teab oma eelmisi sünde, seda, kes näeb taevaid ja põrguid, seda kes on jõudnud sündiderea lõppu. Ma nimetan braahmaniks täiuslike teadmistega tarka, kes on saavutanud kõik saavutatavad täiused.

Kommentaare ei ole: