19 aprill, 2011

Markus Huber, Robert Treichler – Keegi pole nii vinge kui meie (2006)

Lõbusalt ebakorrektne raamat, nii mõnigi iirlane paneks selle auks pommi plahvatama. 10 aasta tagune vaade eurooplastele, päris hea lähiajaloo mälestuste värskendamine. Huvitaval kombel on päris tajutav autorite poolt Tšernobõli ja muude inimeste poolt põhjustatud keskkonnakatastroofide järelkajasid – et paljudes Kesk- ja Ida-Euroopa maades seetõttu loodus kahjustunud jne. Eestlaste kirjeldus on üpris mahe (või noh, igav) võrreldes balkanlaste ja suuremate Euroopa rahvustega. Ahjaa, raamatu autoriteks on austerlased. Pole vist midagi nii mittemidagiütlevamat kui Austria, see inimmonstrumite kasvulava.

“Iirlased pärinevad keltidest ning on seetõttu riiakad, kahvatu naha ja punaste juustega inimesed, kes laulavad ja panevad pomme või lasevad end brittidel maha nottida ning panevad seejärel ikkagi mõned pommid. Muid hobisid neil pole.” (lk 39)
“Salapärasel põhjusel kiitlevad kreeklased sellega, et on leiutanud demokraatia, mis on üsna häbematu väide, kui mõelda, et Kreekas oli kuni aastani 1974 sõjaväeline diktatuur.” (lk 58)
“Rootslased on leiutanud leiva, millel pole mingit maitset, mis ei täida kõhtu ja murdub, niipea kui viimases meeleheites tahad talle vähemalt võid peale määrida. See on kuivikleib, mida eksporditakse üle maailma, sest rootslased keelduvad seda söömast.” (lk 100)
“Soomlased näevad välja nagu alkoholi sisse tehtud kalapulgad. Kahvatud, sügavkülmunud ja purjus. Aeg-ajalt pressivad nad küll endale selga eredavärvilised plastülikonnad ja hüppavad suusamäest alla või panevad kiivri pähe ja kihutavad kirjuks värvitud autodega ringi, aga need on ainult pettemanöövrid. Suusahüppaja kombinesooni või rallikiivri all on alati peidus sügavkülmunud kahvatu joomar.” (lk 117)
“Valgevenelased väidavad, et räägivad oma keelt, aga see ei pea paika. Tegelikult räägivad nad kõik eranditult vene keelt. Aga et neil on katkised hambad, susistavad nad sedavõrd, et isegi venelased neist aru ei saa ja arvavad, et kuulevad mingit teist keelt.
Keelekursused Valgevenes on seetõttu väga lühike asi. Tunni alguses purustab õpetaja õpilastel lõualuud. Seejärel surub vene keele sõnaraamatu kätte. Valmis.” (lk 147)
 sakala

Kommentaare ei ole: