08 august, 2011

Heidi Raba – Lili Remma ja gongapuuhaldjas. Esimene raamat (2011)

Tegemist siis avaraamatuga arvatavale sarjale, kus seiklevad Lili ja ta sõbrad. Kus? Kes teab. Lili on noor eesti neid, kes luupainajatest hoolimata saab jaanipäeval 15-aastaseks. Mis juhtub seepeale? Kuri emand Morga röövib ta (ja veel kaks tuttavat) sel jaanisel ööl. Kuhu? Kuhugi halba paralleelmaailma. Seal töötavad Morga heaks teised planeedilt Maa röövitud tiinekad, keda ühendab see, et nad kõik sündinud jaanipäeval. Miks nii? Sest vaid sel päeval sündinud noorukid saavad kaevandada kivimeid, millest tehakse emand Morgale elueliksiiri (midagi põlevkiviõli sarnast?). Nojah. Muuseas on noorte seltskond kõik kenasti Baltikumist ja Skandinaaviast pärit. Ahjaa, emandat teenivad morgelid, kes pisut meenutavad oma kehatuses ja kurjuses neid Rowlingu surmasööjaid. Niisiis, lapsed on paralleelmaailmas raskes tööorjuses ja pagemislootus nullis. Mis veel hullem – ühel hetkel koorub Lilile ja ta sõpradele kaaskannatajatelt teave, et kui nad saavad just nii ja nii vanaks, siis... Jumal küll, milline šokk – Lili ihaldatud noormees Tom ja paar orja ongi kohe naa. Ja see ajendab meeleheitlikele tegudele ehk Lili ja Tomi põgenemisele. Mille käigus satutakse kokku... gongapuuhaldja Grintiga. Kelle kaasabil avanevad selle muidu lohutu maailma hoopiski imelisemad saladused, mille kaasabil siis... vabadusvõitlust pidada ja suurimaid hirme võita. Kui traagiline raamatu finaal on, ei ütle. (Vähetraagiline.)

No sedapsi. Tegemist siis laste- või noortekirjandusega, mil ulmeline elemendike ja nii. Raamatu eeskujudele ei oska osutada, sest pole sellelaadse kirjandusega tuttav. Tekst jaguneb kolmeks – elu õitsval Eestimaal, vangistus Morga juures ja revolutsioon Grinti kaasabil. Autor kujutab kodumaist eluolu ehk sutt liialt nunnulikult. Raamatu keskpaigas jääb nati arusaamatuks, kui kaua Lili orjuses aega veedab, tundub kui kuid, aga korraga selgub, et lähenev kurb sündmus on jaanipäevast vaid kahe nädala kaugusel. Grinti ja semude õilmitsemine raamatu viimases kolmandikus muudab meeleolu päris flower poweriks, mis oma positiivsuses on tegelt tore. Natuke lihtne see lugu on, aga miks mitte, alguse asi. Loodetavasti järgnevates raamatutes on Lili ja ta sõbrad juba täisealised.

orissaare raamatukogu
reaktor
ulmekirjanduse baas

2 kommentaari:

Kadri ütles ...

Ma arvan, et Sul ei tasuks lootusi väga üles kruvida. Eks ta teismelistele adresseeritud raamat on ja järgmistes osades on kogu see kamp jätkuvalt teismelised. Või vähemasti on nii olnud teistes seda tüüpi raamatutes.

kolm ütles ...

Kuskilt lugesin, et tuleb triloogia. Eks see kogemata kätte sattus, aga miks mitte, vaheldust on vaja ja nii.

Teismeliste raamatutest on aegajalt tahtmine pealkirja pärast lugeda "Trollide merd", aga enamasti ikkagi ei taha. Aga nii hea pealkiri!