10 märts, 2012

Endel Holm – Nupuka aiapidaja väikesed kavalused (1991)

Et siis käsiraamat kuldsete kätega koduaiapidajale – kõike on võimalik ise teha (isegi kui seda ei soovitata: näiteks tünnide puhul, aga temaatilise õpetuse saab siiski (lk 112-114)). Sellist raamatut lugedes tekib endalgi kihu käsi mullaseks teha. Kas nüüd just Čapeki moodi.

Näide magneti soodsast mõjust:

“Huvitav on järgmine juhtum. Kord varakevadel oli toodud metsaservast aiamaale mõned maasikataimed, mis küll õitsesid, kuid ei viljunud. Nende juurte alla maeti katkise valjuhääldaja magnet, mispeale taimed muutusid võimsateks, neile ilmusid täisväärtuslikud õied. Juba järgmisel aastal andsid nad rikkaliku saagi, umbes 30 suurepärast lõhnavat ja erakordselt maitsvat marja. Saagikus oli varsti sama kui aedmaasika parimatel sortidel. Seda katset korrati ilmselt kängunud vaarikataimedega. Aasta pärast vaarikataime võrsete arv järsult vähenes (varem oli palju nõrku võrseid). Kahe aasta pärast hakkasid kasvama üksikud tugevad võrsed. Võrsete varakevadisel tagasilõikamisel kuni 1/3-ni kasvas saak tugevasti, marjad suurenesid kahekordselt. Ükski mari ei olnud kahjuritest ega haigustest rikutud. Maitse- ja lõhnaomadused muutusid suurepärasteks.” (lk 61)

Milliseid aedvilju koos kasvatada:

“Kogemus näitab, et naabrus võib olla soodus või vähem soodus. Kurgid sobivad herne ja kapsaga, kuid ei sobi kartuliga. Kapsad sobivad tilli, selleri, sibula, kartuliga, kuid ei sobi tomati ja aedubadega. Porgandid sobivad tomatite ja hernestega. Kartul ei talu tomateid, kurki ja kõrvitsat.
/-/
Mõned variandid, mida soovitatakse segatud ja tihendatud külvide puhul.
Maasikas, tomat, spinat, till, petersell.
Peasalat, nuikapsas, lehtsalat, redis, spinat.
Porgand, petersell, sibul, redis.
Porgand, sibul, spinat, tomat.
Kurk ja till.” (lk 64-66)

Ja nii edasi.

“Võilille õitest saab teha maitsva keedise. Selleks korjatakse õied (ilma varreta) ilusal kevadisel hommikul. Umbes 200 õit paigutatakse purki ja kallatakse peale 1 l vett. Keedetakse tasasel tulel tund aega ja kurnatakse. Saadud siirupile lisatakse kooritud sidruni lõigud, üks kilo suhkrut ja keedetakse veel tund-poolteist. Saadud keedis meenutab oma välimuse ja aroomi poolest värsket mett.” (lk 81)

- kuidas peletada liblikaid?
Meetod on ammutuntud ja lihtne. Selleks riputavad mõned aiapidajad kohe pärast õitsemist puudele majoneesi- või sinepipurgid, mis on täidetud keefiri, petipiima või piima (ka hapupiima) ning vee seguga, vahekorras 0,5-1 l ämbri vee kohta. Hiljemalt kolme päeva pärast on purgid liblikaid täis ja need tuleks vahepeal tühjendada. Siis nõud pestakse, täidetakse uuesti vedelikuga ja riputatakse puudele. Meetod on veidi tülikas, kuid tagab rikkaliku saagi ilma kemikaalideta.” (lk 95)

- miks õunad keldris riknevad?
Taliõunad riknevad pikemal hoidmisel keldris siis, kui nad on desinfitseerimata puukastides. Selle vältimiseks on vaja taara varakult ette valmistada. Kasti leotatakse vees, siis hoitakse mõne aja lõkke kohal pidevalt keerates eri külgi lõkke poole. Lauapinda tunginud vesi läheb keema ja aurub. Kui kast on kollakas, lõpetatakse kuumutamine. Seda võib teha ka leeklambiga.
Peale kastide on vaja tulega töödelda kõik puitesemed, mis on keldris. Keldri seinad lubjatakse.” (lk 121)

- originaalne kahjuritõrje
Põldudelt ja peenardelt korjatakse mõned kruusitäied surnud ja haigeid kahjureid, pannakse need mikserisse, jahvatatakse, lisatakse vett ja segatakse. Segu lahjendatakse veega 1:10 ja pritsitakse sellega taimi.
Kas tõrjub segu lõhn kahjureid eemale või meelitab taimedele kahjurite hävitajaid, igatahes on selline tõrjeviis lihtne ja tõhus.” (lk 122)

Kommentaare ei ole: