19 aprill, 2012

Haanja Munamägi – turistide Mekka (1935)

Et siis omaaegne Munamäe ja Haanja populariseerimise raamat (siseturismi edendamine!), mille juhatavad sisse isamaalised tsitaadid Pätsilt, Laidonerilt ja Eenpalult (“Oleme rõõmsad, et nüüd on kadunud meie keskelt omavaheline killunemine, üksmeele-lammutamine ja vaen. Uutel aegadel, rahvuslikus ühtekuuluvuse vaimus, kõikide rahvakihtide kindlas koostöös, tahame ehitada üles tugevat eestlaste riiki, kus kõikidel meil on külluses leiba, õnne elada.” (lk 9)). Aga on ka asjalikumat juttu, ülevaated topograafiast, loodusest, ajaloost, kultuurist jne. Ja muidugi on Haanjal tervistav mõju (ikkagi mäestik!) - “Võrumaa õhk – nohu rohi.” ja “Linnalapsed mägedesse!”. Nojah, selline retroraamat. Huvitav, et see "Mekka" seal nii popi kasutusega on.

“Suuremaks puuduseks on Munamäel Turistide-Kodu puudumine, mille järele erilist nõudmist on avaldanud õppereislaste ja koolide ekskursioonid, samuti ka üksikisikud, kes tahaks põhjalikumalt Munamäega tutvuda. Puht-majanduslistel kaalutlustel ei tasu aga sarnane turistide kodu end ära, sest rõhuv enamus turiste kihutab jõuvankritel, peatavad Munamäel ainult tundi kaks ning kihutavad edasi, on ju Võru linn mootorsõidukiga ainult poole tunni kaugusel!” (“Munamäe tuleviku suunas!”, lk 29)

“Haanja naine pole hellitatud potitaim ega värvitud nukk või lõhnaõlitatud mannekeen, vaid ta on töökangelane varahommikust hilisõhtuni – luues väärtusi ja kohendades kodutalu.” (“Haanja põllumajandus ja tööstus”, lk 41)

“Sõiduautod on Võrus paremad hr. Heyeril – telef. 9 kodune ja telef. 213 auto seisukohas. - Siin juhib autot kena daam, keda on alati eelistatud talle omase korraliku sõidu pärast. Võrust Munamäele sõidust võetakse umbes 8 krooni, Rõuge kaudu ringi 10 kr., auto mahutab korraga kuni 5 reisijat.” (“Turisti võti.”, lk 45)

Kommentaare ei ole: