27 mai, 2012

Geoffrey A. Farthing "Deity Cosmos & Man" (1993)


   Vahi-vahi, mida kõike antikvariaadist leida võib. Teos on teosoofiat tutvustav ideedekogumik, kus siis kõik sellega seotud spirituaalsed mõtted, terminid ja ideoloogiad algajale lahti seletatakse. Okei, mind ei ole Blavatsky kunagi väga kottinud, ega tema spiritualistlikud seansid. Ega need eeterlikud kehad ja muud süsteemid, mis ta kõik kirja pani. Ta oleks võinud rohkem narkotsi panna, oleks tulnud hoopis vingemat kraami nagu vanapoiss Crowley'l.
   Nagu paljud esoteerilised autoriteedid, üritab autor oma ideoloogiat kuidagi respektaabliks teha ning ühendada selles ka teaduse aspektid. Teosoofiat kutsub ta "esoteeriliseks teaduseks", ehk siis vast teadvuse teaduseks, hingesaladuste ja kosmose pointi väljauurimiseks läbi ratsionaalsete meetodite. 

"Esoteric Science is, then, knowledge of the truths of existence, a knowledge acquired from time immemorial through the development of faculties which all mankind possesses but which remain in most of us in a state of latency."

Ma ise olen veendunud, et lääne teadus on suhteliselt äbarik ega suuda põhiküsimustele vastata. No küsimustele mis on teadvus jne. Teosoofia lähenemine on esoteeriliste traditsioonide hulgas selline pehmem, luulelisem. Õrnadele hingedele, "eeterlikele kehadele". Huvi pärast sirvisin siiski läbi. Kõige parem on antikvariaadist ostetud raamatute puhul see, et sealt vahelt võib leida järjehoidjaid või muud sarnast; seekord on raamatu eelmine sakslasest omanik võtmelausetele pastakaga jooni alla tõmmanud. Mulle miskipärast meeldib neid siis lugeda ja proovida arvata, mida ta mõtles või sealt otsis.

Algusosa rõhutab, et me kõik võime osa saada tõelistest teadmistest ning seda on meile õpetanud meie hulka jäänud Õpetajad. Et siis järgi meie õpetust ja saad valgustatud. Ses mõttes pole midagi paha, teosoofia pole kunagi mingi mind control culti moodi tundunud. 

"It requires courage to break free from popular and generally accepted ways of thought, abandoning thereby the security of common patterns of belief for the as yet unexplored territory of esoteric traditions."

Neofüütide wärk - enne mingi kõrgema süsteemi vastuvõtmist kustuta kogu see pähetambitud jura, mis ühiskond ja kool jne sulle on ajanud. Teemad, mida raamat puudutab, on taassünd, astraalrännud, meie jaoks nähtamatud-tajumatud olendid kosmoses, evolutsioon ja aja tsüklid jne. Ei usu, et see raamat väga levinud on, kuna tegu väga kitsa ringi kirjandusega ja ega tänapäeval kedagi see teosoofia ei koti ka. A silmaringi laiendamiseks huvitav sirvimine. 

Kommentaare ei ole: