21 juuni, 2012

John Varley – Barbiemõrvad (2012)


Varley on meelelahutuslikum kui Wolfe ehk siis põnevam lugeda ning nimilugu on vast selle duubelraamatu parim lugu. Lugu siis standardistide sektis toimunud mõrvast, mille puhul on ootamatult raske või võimatu aru saada, kes mõrvar on. Hoolimata sellest, et tapatöö on jäädvustatud valvekaamera ees ja pealtnägijate nina all. Probleem siis selles, et sektiliikmed on püütud ühenäolisteks sootuteks barbiedeks lõigata ning kaotada eneseteadvus, püüd lahustuda üheks organismiks. Ehk siis, kui üks nö barbie tappis, siis nende jaoks võib süüdlane olla ükskõik kes nende hulgast, kõik ühtviisi süüdi ja süütud. Nojah, uurijad ei jõua otsinguga just kaugele ja peategelasest uurijanna laseb end eksperimendi korras barbieks lõigata. Lugu on kohati huumorikaski.

“Naine oli pervert standartistide definitsiooni kohaselt. Tema ja ilmselt ka teised tapetud barbied fetišeerisid oma isikupära. Kui Bach seda taipas, oli tema esimeseks reaktsiooniks imestus, miks nad lihtsalt ei lahkunud kolooniast ja muutunud, kelleks vaid tahtsid. Aga teisest küljest: miks otsivad kristlased prostituute? Et maitsta pattu. Laias maailmas polnud nende barbiede tegudel mingit tähtsust. Siin oli see aga kõige suurem ja isuäratavam patt.” (“Barbiemõrvad”, lk 38)

Varley teine tõlge on 1980ndate paranoiajutustus. Leitakse surnuna üks arvutifriik (tegemist ei saaks olla enesetapuga), kes pole tegelikult see, kes ta tegelikult on (Bill Gatesi kuri kaksikvend?). Mahajäänud arvutiparki kutsutakse uurima noor segavereline asiaadist arvutispets, kel tekib selle töö käigus armusuhe loo jutustajaga – mõrvatu naabermajas elava üksiku epilektikust Korea sõja veteraniga. Selgub, et kadunud arvutispets on osalenud kogu USA võimude arvutivõrgu ülesehituses ja seetõttu kõikjale oma kombitsad sisse jätnud. Naine avastab selle arvutifriigi võlumaailma ning katsetab isegi julgeolekuvõrke, peagi järgneb morbiidne lahendus. Tekib siis küsimus, et kui palju võimalusi on inimese järele nuuskimiseks. Loo jutustaja arvab: palju.

Kommentaare ei ole: