15 juuli, 2012

Andres Raid – Eesti intiimne saladus (2012)

Saladusi on tervelt kaks. Nimelt, kunagi elas Rõngu Marta, kellest hiljem sai tsaaritar Katariina I. Kes oli Marta? Rõngu kandist pärit teenijatüdruk, kes Põhjasõja ajal võeti Aluksne juures vene vägedele seksiorjaks ja liikus kiirelt tipult tipule ehk jõudis Peeter I armukeseks ja abikaasakski. (Kuulu järgi oli Tolstoi romaanis Katariinast nii mõndagi sama kirjutatud.) Sellele järgnes Rõngu Marta pere edutamine erinevateks vene aadlikeks, mis samas paari põlvkonna jooksul enamvähem hääbus. Raidi teada oli veel hiljemgi Aleksander III side Eestiga ja seda austusavaldusena Rõngu Martale. Sedapsi. (Midagi sellist ka siin kirja pandud.)

“Meie litsid mängisid kaasaegse lõbumajanduse arengus Venemaal üsna otsustavat ja rafineeritud rolli.” (lk 59)

Teine saladus on see, et eesti naised on mänginud tähtsat osa Venemaa modernse prostitutsiooni ajaloos. Ehk siis rohkearvuliselt selles osalenud, ühe küsitluse järgi oli 1889. aastal Peterburis 7500 lõbunaist, kellest tervelt pooled olid eestlannad (lk 81). Raid tunneb uhkust selle üle, et enne prostituudiks hakkamist täitsid defloraatori rolli tõsised eesti mehed jne. Autor pakub välja, et tõsisema ellusuhtumisega naised võisid suisa kaasa aidata eestlaste haridustaseme tõusule, makstes kinni oma järglaste õpingutee (lk 89). Eestlannad olevat levitanud bordellides ka siinse rahvausundi võtteid – et jõukamaid kliente ligi meelitada (nt lk 85).

Raid sai kõike seda teada arhiivitoimikutest ja muudest ununenud dokumentidest. Olnuks ehk kena nende olemasolule viidata, aga noh, äkki siis kunagi hiljem. Seni jääb loota, et tegemist pole refereeringuga mõnest üldharivast rahvalikust aimeraamatust.

Kommentaare ei ole: