23 jaanuar, 2013

Marko Mörö Matvei – Sarvesaia unistus ehk üks pagarlik seiklus (2012)

Eesti absurdikirjanduse nimistu on saanud järjekordse lisanduse, seekord siis... sellise kena kollase trükise. Absurditekstide lugemine nõuab enamat kui lihtsalt lugemine – õiget tuju ja sellest tulenevat kaasaelamist näiteks, ühesõnaga, avatud meelt. A no sellega on mul pidevalt probleeme.

Matvei raamat räägib loo sellest, kuidas supermarketi pagariletis toimub võimuvõitlus frankofiilist sarvesaia ja kurjategija-ässitaja moorapea vahel (või õigemini küll tegemist pagariletikiusamisega). Ühel või teisel poolel sekkuvad teisedki küpsetised, välja arvatud kameeleonlik vahvel – see võib olla nii magus kui soolane. Aga ega siis konflikt vaid jahutoodetega piirdu, sarvesai kutsub appi oma looja ehk kergete vaimsete häiretega keskealise kondiitri Ulvi, kes aga satub teel supermarketisse vaimses hämarolekus iharasse vahekorda inspektor Tordiga. Jne jne. Nojah, viimaks saab sarvesai oma unistuste Pariisi; tõsi küll, pinalis.

Lugemine eeldab ehk autori tundmist ja muidu lahedat meelt, muidu vast tekst lugeja teadvuses niiväga uusi horisonte ei ava. Korralikult teostatud klantsväljaanne.

Kommentaare ei ole: