31 märts, 2013

Patrick Harpur "Mercurius" (2008)

   Üks olulisemaid alkeemiateemalisi teoseid, mis viimasel dekaadil või isegi veerandsaja aasta jooksul välja antud. Vähemalt sellien mulje jäi mulle netis tehtud uuringu ja enda arusaamade põhjal. Tegu on ilukirjanduse kaudu edasi antud Tarkade Kiviga, kus keeruka ja sügava teema ümber põimitud narratiiv. Ehk siis räägitakse alkeemiast ja selle protsessist, muundamisest ja sellest sihist... Samuti ajaloost, selles olevatest kuulsatest isikutest ja selle protsessi olemusest. Aga kuna teema on ise selline, et sellest pole võimalik neofüüdile otsesõnu rääkida (sest ta pole valmis kuulma), siis on see järk-järgult kahe paralleelselt jooksva loo käigus esitatud.
   Raamatu autor saab oma eksilt paki. Pakis on eksi enda ja kellegi vikaari (toimub peale 2MS Inglismaa külakeses) märkmed. Vikaar on vaga mees, ehk totaalne lammas. Samas tegeleb ta alkeemias tuntud Suure Tööga, kuid see ei taha edeneda. Väikses külas aga hakkab tema Töö uusi mõõtmeid saavutama... Seda saadavad sinna aastaid hiljem kolinud autori eksi märkmed. See naine leiab siis vikaari päeviku ja alkeemilise protsessi kirjeldused ning hakkab käkkikeeratud armuloost taastuma (sellest see mann sinna külla koliski, et üle saada). Naine on ülikooliharidusega ja seega hoomab ka kaasaegseid filosoofe-mõtlejaid nagu Jungi. Tänu psühholoogilise vaatenurgale saab alkeemiline muundamisprotsess ka lugejale selgitatud ja annab moodsama mõõtme.
   Alkeemia on Teaduse, Religiooni ja Looduse ühendus, mille sihiks pole mitte vulgaarne kuld, vaid see tõeliselt oluline... Teos viitab päriselt olemasolevatele traktaatidele ning räägib protsessist läbi metafooride ja sümbolite, sest igaüks peab sealt end ise läbi närima. Seetõttu on see isiklik protsess, mis muudab maailma.
   Pean ehk hilisemas elus seda veelkord lugema, selged olid siin vaid kusagil 20% tekstist, ülejäänu lendas kergelt üle pea. Muidugi oli seal kohti, mis klappisid enda arenguetappidega ja andsid üldiselt teada, et olen õigel teel jne. Kel tõsine huvi ja kirg selle Kunsti vastu, siis on sellest raamatust ikka abi küll.

Kommentaare ei ole: