20 märts, 2013

Robert M. Pirsig: Zen ja mootorratta hooldamise kunst

Zen ja mootorratta hooldamise kunstKultusteos, sest ilmus ajal, mil sellist teost oli kultuurilise murrangu tõttu vaja (autori enda selgitus sellele, miks too raamat nii populaarseks osutus).
Võiks ka tõdeda, et evib veel mitmeid paljudele kultusteostele omaseid jooni: on teekonnalugu (miks need reisimised küll nii popid on?), seal on meessoost peategelane, kes palju mõtiskleb, ja teose lõpus saabub kirgastumine.
Lisaks sellele on tegu ka päris hea raamatuga.

Mulle meeldis ta ilmselt natuke vähem, kui võinuks meeldida, sest sattus kätte veidi liiga hilja.
Sest millised raamatud on enamasti inimeste lemmikud? Eks ikka sellised, mis kannavad lugeja enda omadega sarnaseid väärtusi ja ideid, aga kannavad neid natukene kaugemale, kui inimene ise enne juba läinud on. Lemmikraamatud pakuvad lugejale uudsust ja värskust ja innustust sel teel, kuhu ta nagunii juba astunud on, ja seega saab neid korduvalt lugeda ning oma tegevusele-tööle-mõtetele ikka ja jälle toetust leida.
Nojah, aga mina lugesin seda raamatut siis, kui mulle juba mitu mitu aastat tagasi selgeks sai, mida oma elult tahta, kuidas seda elada, mis on minu eksistentsi eesmärk - ja seega on küll tore leida samale ideele (ela kvaliteetselt! ela omaenda parimat elu! tee seda, mis on õige ja hea!) korralik filosoofiline tagapõhi koos ühtaegu põneva ja õõvastava looga, kuidas kuuekümnendatel USA-s (oletavavaid) vaimuhaigusi raviti, aga see polnud valgustuslik.

Miska mu rahulolu raamatuga ongi tasemel "rahulolu" ja mitte "vaimustus", aga mõnus oli lugeda siiski. Kõige lemmikumad osised teosest olid huvitaval kombel need, mille kohta enne lugemist eeldasin, et need on need kõige igavamad ja läilamad - Vana-Kreeka filosoofide õpetuste tõlgendused ja nende sidumine erinevate teiste (idamaiste ja tänapäevaste peamiselt) filosoofiatega.
Polnud üldse läilad ega juba-ammu-tuttavad. Täiesti asised ja hästi lahti seletatud mõisted hoopis.

"Arete tähendab austust elu terviklikkuse või ühtsuse vastu ning sellest tulenevat vastumeelsust spetsialiseerumise vastu. See tähendab efektiivsuse põlgamist või õigemini palju kõrgema taseme efektiivsust - efektiivsust, mis ei eksisteeri elu ühes valdkonnas, vaid elus eneses."

Pilt on erakordselt vilets, sest seda raamatut pole suurt keegi millegipärast netti üles pildistada tahtnud. Miks, ma ei tea ja ei saa aru.

Kommentaare ei ole: