02 aprill, 2013

David Klecha, Tobias S. Buckell – A Militant Peace (The Mammoth Book of Best New SF 25, 2012)

Visioon lähituleviku maailmast, kus ühiselt võetakse ette Põhja-Korea neutraliseerimine – ja seda rahuvalvajatega, kes ei tohi mingil moel vägivalda põhjustada või veel hullem, ühtki põhjakorealast tappa. Kuidas on see võimalik sellise ülimilitariseeritud riigi puhul, kus armees tervelt üheksa miljonit inimest? Ikka ülimusliku tehnika abil. Tehakse kavalaid petteoperatsioone ja ja selle varjus lennutatakse Põhja-Koreasse suur üksus, kes loob tõelise turvaala, kuhu ülikiirelt ehitatakse asuala, mida katab energiakilp (energiat saadakse väiksemast tuumajaamast, mis kohapeal kokku monteeritakse) – tõrjumaks põlismaalaste kahurituld jne. (Turvaalasid rajatakse mitu erinevatesse kohtadesse.)

Mõte siis selles, et põhjakorealased saavad põgeneda sellesse turvaalasse (infot saaksid näljahädas kohalikud mobiiltelefonidest, mida aasta varem miljonite kaupa riigi kohal alla lennutati; karistustest hoolimata jäi mingi osa rahva kätte) ning ajapikku need turvaalad laieneksid ja laieneksid kuni põlismaalastel poleks enam jõudu ega mõtet nende vastu võidelda. Parem on teha tööd ja osta tooteid, mida pakuvad rahuoperatsiooni sponsorid ehk erinevad suurkorporatsioonid.

“Mai shakes that away and looks around. The fleet of recycling trucks is covered in advertising logos. “Does everything have advertising built into it?” she asks the engineer, looking to change the subject.
He shrugs. “Why not? If all goes well, what will the refugees see every day? Logos for Ford and Nissan, McDonald's and Dannon, Apple and Samsung. What better advertisement than being the ones who brought them peace and prosperity?”” (lk 417)

Ahjaa, rahuvalvajad on nö Kolmandast Maailmast (Aasia, Aafrika, Ida-Euroopa), sest muul maailmal on ameeriklaste senistest operatsioonidest halb maik suus. Nii on selle operatsiooni juht Vietnamist (hiinlased on muidu igati esil) ja lugu jutustatakse ühe vapra vietnamlanna Mai silme läbi. Põlismaalased pommitavad eemalt turvaala, rahuvalvajad katavad end erilise turvasoomusega (mis tõrjub kuule jne) ning lähevad käed avali (nemad ei ole relvastatud, nemad ei ole agressorid!) tulepositsioone üle võtma – ja kohalikud sõdurid põgenevad sellise rahumeelse aktsiooni eest, kuidas võidelda, kui relvadest pole mingit kasu.

Kõik on ilus ja kena, kuni meesse kolksatab esimene tõrvapiisk – turvaala lähedalt avastatakse hukatud tsiviilisikud, kes arvatavalt püüdsid rahuvalvajate kaitsva ja toitva tiiva alla jõuda. Ja järgmiseks tulevad põhjakorealased välja kavala plaaniga ja tõmbavad turvaala energiakilbi maha... ning püüavad sinna sokutada hiiglasliku pommi. Peategelane Mai läheb endast välja ja eirab otsest käsku, sööstes seda pommi kahjutuks tegema – mille käigus paar militaarset põlismaalast hukkub. Rahuvalveoperatsiooni juhid on marus ja nõuavad avalikkuse pahameelt kartes kangelanna pead – no mis teha kui kogu operatsiooni striimitakse avalikult vabas maailmas. Ja naise sõjaväekarjääril on kriips peal.

Et siis... päris ulmeline lugu.

Kommentaare ei ole: