22 aprill, 2013

Mark Pilkington "Mirage Men" (2010)

Reis disinformatsiooni, paranoia ja UFO'de keskele. Raamat siis skeptilise poole pealt, kus raamatu autor teemast dokki teha tahtis ja siis end ufoloogia ning salateenistuse võrgustikust avastab. Tegu on dokumentalistikaga, mis viib lugeja aastasse 1947. ning lahkab sealt alanud uue mütoloogia sündi. Tulnukate müüt on tugevaim tänapäeva uskumustest. Koheselt selle tekkimisega hakkasid paralleelselt jooksma ka valitsuste huvid asja vastu: Külma Sõja vetes oli hirm peagi puhkeva tuumasõja ees suur ning luureteenistused olid oma hiilgeajastu tipus. Kas siis on olemasmingi suur vandenõu, või on UFOde nägijad lihtsalt ullikesed?
   Võib-olla. Autor viib lugeja ajalukku ja kõneleb mõnest tuntumast UFOmüüdiajaloo sündmusest nagu MJ-12, Serpost ja Roswellist. Ning CIA ja muude luureagentuuride osalusest, kes utsitasid tagant ufomüüdi usutavust. Miks pidi USA salaja inimestes uskumust tulnukatesse promoma? Autor toob ära salajase tehnoloogia arengu peale IIMS ning kuidas erinevaid lendavaid masinaid katsetati. Kui keegi midagi nägi, oli kerge lekitada jutte UFOdest. See on asja üks osa. Teine osa puudutas haritud teadlaste uskumusi UFOdesse, mistõttu otsustati igasugustel ühingutel silm peal hoida: kui teadlased ise ka tulnukaid jahtima hakkavad, on välisagentidel kerge nendelt saladusi välja pinnida või omakorda disinformatsiooni kaasa sokutada. Eriti kardeti Nõukogude luureteenistuste sekeldamisi baaside läheduses, kus võidi tegeleda igasugu radarit petvate ja helita lendavate lennukitega jne.
   Ka tuuakse ära mitme valitsusametniku jutud ja uskumused tulnukate kohta ning autor avastab, et skeptikuks on raske jääda.  No ta oli kunagi entusiast, siis pettus ufonduses, kuna see tõmbab ligi igasugu totakaid ja siis seda raamatut tehes kohtus ufoloogia legendaarsemate, tumedamate tegelastega. Kirjutatud on väga detailselt ning kirjeldab ikkagi maiseid tegevusi, nagu luureagentuuride taktikaid, inimpsühholoogia iseärasusi ning tõeliselt seletamatuid juhtumisi. Vahelduseks huvitav, värskendav pilk sellise "paramaailma" asjadesse. Selgitused viljaringide, tulnukalahkamiste, cattle mutilationi ja mustade kolmnurkade kohta on üpris loogilised. A kõige tõhusam viis karmi tõde levitada ongi nõnna, et segad 10% tõde 90% valedega, lased liikvele ja jälgid, kuidas informatsioon levib ja populatsioon reageerib...

1. To exploit enemy superstitions, PSYOP personnel must be certain that
   a. The superstition or belief is real and powerful.

   b. They have the capability of manipulating it to achieve results favourable to the friendly forces.

                                     PSYOP Policy 36: The Use of Superstitions in Psychological Operations on                      Vietnam, 10 May 1967

Kommentaare ei ole: