12 aprill, 2013

Mõistatuslikud Faktid #3 (2013)

Ajakiri on nime väärt. Nii ilmuvad siin anonüümsed lood, kuskil pole märgitud, et kust tõlgitud või kes on autoriks (arvatavasti keegi Venemaa avarustest, nii jälgivad taevast meid sputnikud jms). (Ühes hämaramas artiklis on ka üks eestilik nimi, kuid seegi pigem tõlkelugu.) Ei saa ka öelda, et kõik artiklid oleksid täielik umbluu või paranormaalsus – paaril korral lõpetab muidu täiesti fantastilise mõttekäigu tõdemus, et ega see nii ikka olla ei saanud.

Sisuliselt jagunevad artiklid ehk kolme suunda – on puhtalt ajaloolised ülevaated kurioosumitest (nt sõjalaevade maskeerimine, Krimmi poolelijäänud tuumavarjend või naiste duellide ajaloost); siis on “kiiksuga” ülevaated näiteks Sardiinia saladuslikust esiajaloost, vabamüürlaste kurjakuulutavate plaanide järgi ehitatud linnadest (Washington! Pariis! London!), Gambia võimalikust maavälise päritoluga lennuväljast ja ühest Ameerika neetud kosmodroomist. Ja siis on artiklid inimestest ja üleloomulikest aspektidest – mis on unenäod, kus käiakse varjusurmas, kuidas võivad tulnukad inimesi ära kasutada, millised on lemmikloomade telepaatilised võimed. Vaatenurk ikka sama – üleloomulik, muud võimalused juhtumite seletusteks on nadid. Lõpupoole on üks esseelikum kokkuvõte NASA teadlaste (mitteametlikust) hoiatusartiklist seoses tulnukakontaktidega – ühesõnaga, Maa tuleb meil endil päästa meie tekitatud ökokatastroofist, või muidu... meisse soojalt suhtuvad tulnukad pettuvad ja lasevad halbadel tulnukatel vabalt möllata.

Vast omapäraseim artikkel on piiblis leiduvate koletiste ja juuraajastu seosed, mis heidab kõiksugu spekulatsioone õhku (kas Kesk-Aafrika väheuuritud metsadest võiks senini sauruseid leida? Milline vee-elukas neelas Joonase alla? Kas vaaraote lemmikloomad olid eeskujuks piiblikoletistele?), et siis artikkel ikkagi lõpetada tõdemusega, et need on inimeste väljamõeldised, midagi sellist siis ei saanud olla – aga noh, eks intrigeerivad pealkirjad müü ajakirja paremini.

Selline on siis kiire sutsakas maailmapilti, kus kunagi eksisteeris Atlantis, tulnukad on kasutanud Maad lennuväljana ja takkajärgi võib unedest leida ennustusi juhtunu kohta. (Kaanepildi puudumisel on illustreeriv pilt siit.)

Kommentaare ei ole: