03 juuni, 2013

Karl Schroeder – Laika's Ghost (The Mammoth Book of Best New SF 25, 2012)

Lugu lähituleviku maailmast, kus selgub, et omal ajal said nõukogudelased hakkama millegi enneolematuga – nimelt lennutasid nad Marsile püramiidikujulise müraka “konteineri”, mis sisaldas vajalikku planeedi koloniseerimiseks. Aga kas ja kuhu see maandus, jäi selgusetuks ja üleüldse varjatuks – kuni Google'i uusimad Marsi skännimised selle püramiidi piltidele salvestasid. Pomm missugune ja CIA satub ärevusse.

Ent asi läheb ulmelisemaks – nimelt tegutseb internetis endiste nõukogulaste organisatsioon, mis kogub ja uurib endise supervõimu kõiksugu dokumente jms. Ning nemadki tabavad need pildid Marsi püramiidist (kirjaga “CCCP”), mis muidu koheselt avalikkuse eest peideti. Nojah, aga see pole veel kõik – nimelt need nõukogudefännid olid sutike teadlikud sellest poolõnnestunud eksperimendist ja nad tegid ettevalmistusi... Marsile lahkumiseks, et seal alustada uut elu, kuna noh, maapealne elu on peale nõukogude võimu lagunemist halb ja moraalselt piinlik.

Ühesõnaga, selleks Marsile lendamiseks olid salaseltslased omakorda leiutanud tehnika tuumapommilaadse plahvatuse tegemiseks (sest lendu tuleb saata suur betoonjurakas, mis suudaks takistamatult läbida Maad ümbritsevat satelliitide sodi vööndit – mis tekkis peale India-Hiina relvakonflikti) – mis on aga palju lihtsamalt ja käepärasemalt teostatav kui muidu plutooniumiga jamamine (ehk siis kes vaid tahaks, saaks korraldada ilmatuma käraka). Kogu selle jama keskele satub tuumaohutusekspert Gennadi, keda saadetakse uurima mahajäetud Semipalatinski katsetusalal toimuvaid hämaraid tegevusi. Juhtub see, mis juhtub. Võiks öelda – ulmeline lugu.

Kommentaare ei ole: