18 juuni, 2013

Thuy Thu – Tibatilluke puusandaal (Tibatilluke puusandaal, 1978)

Dramaatiline lugu sõdurist, kes on Lõuna-Vietnami armee teenistuses ja peab osalema oma kodumaa inimeste terroriseerimisel. Mis on muidugi äärmiselt vastumeelne tegevus. Ja mis on Lõuna-Vietnam?

“Kui millegagi vääratasid, võeti sind kinni ja saadeti “ideoloogilisele ümberkasvatamisele”. Kui astusid tänavale, rõkkasid sulle vastu okay'd, kirendasid karjuvad värvid, lõnkusid kauboid. Kõik see imbus minu hinge, näris ja kulutas seda vähehaaval, nagu paadipõhja külge klammerdunud teokarbid närivad ja kulutavad puud.” (lk 117)

See ei ole loomulik, see ei ole see, mille pärast prantslaste vastu võideldi. Nojah, aga mis jääb vaesel mehel üle, kui on sund armees teenida? Nii peab ta võtma osa ühest järjekordsest vastikust missioonist, kus üht küla on pommitatud seepärast, et see tegevat koostööd partisanidega. Nende rühm siseneb seejärel külla, koguvad ellujäänud ülekuulamiseks kokku ning seejärel tegelevad sõdurid rüüstamisega; nii ka kangelane luusib laastatud külas ringi ja tunneb end traumaatiliselt. Ja ühest pommitatud majast leiab ta pisikese puusandaali. Kes oli see väike tüdruk, kellele see kingiti, kui rõõmus ta võis olla selliste kauniste sandaalide pärast, on ta elus või siis surma saanud sellises elajalikus rünnakus?

Edasi satub ta ülekuulamisele, kus üht eite süüdistatakse partisani aitamises. Piinamise järel eit sureb. Vapustatud peategelane taarub sealt ära, oksendab ohjeldamatult ja näeb marodööritsevaid sõdureid, kuskilt on taas kuulda pommitamist. Hiljem läheb ta tagasi ülekuulamismajja, seekord on vahepeal end purju joonud rühmaülem ette võtnud partisani naise, keda ilmselgelt ootab vägistamine. See on peategelasele liig, viimane piisk, ta tungib rühmaülemale selja tagant kallale ja peksab püstolipäraga ta pea sodiks, kinniseotud poolpaljas naine vaatab seda õudusega pealt. Posttraumaatilise stressiga mees vaarub onnist välja, ükski sõdur ei peata teda, ning ta koperdab järgmise küla suunas, sealtpoolt on kosta lõunavietnamlaste pommitamist.

Kommentaare ei ole: