14 veebruar, 2014

Charles Stross – Külmem sõda (2013)


Kogumiku tekstid on päris fantastilise sisuga, ja seda siis sellega, et mingil moel meile tuttavast olukorrast kistakse lugeja hoopis teistsuguste reaalsusreeglitega maailma. Nimilugu siis sellest, kuidas luuravad ameeriklased on avastanud, et alates kuuekümnendatest on nõukogudelastele lisandunud hoopis uus relvaliik – selleks on Lovecrafti kirjeldatud jätised (šogotid, Cthulhu), ning tasahilju kasutatakse neid nö biorelvadena Afganistanis ja mujal. Ameeriklastel pole sellele ürgõudusele vastu panna muud kui võimsad tuumalõhkepead, ning neilgi palav soov Antarktikast mõni jõletis sõjaliseks otstarbeks saada, ent see plaan on viljatu. Seeasemel saavad nad ligipääsu mingisse teise dimensiooni, mis kulub igati marjaks ära, kui puhkeb tuumasõda ning tähtsamad pead saavad varjuda sinna teise dimensiooni Maad tabanud mitmekordse hävingu eest. Kuid ega seegi pole lahendus...

“Raketikeelutsoon” leiab aset kauges tulevikus ja hoopis kauges universuminurgas, seal on tekkinud inimkonnal kokkupuude kujuteldamatu võõrtsivilisatsiooniga – tähendab, kui vaid maalased nendega kontakti saaksid. Juhtus siis nii...

“Kõik teavad, et 1962. aasta teisel oktoobril kell kolm viisteist ja kaksteist sekundit Greenwichi aja järgi jäid kõik kellad seisma, satelliidid kadusid, tähistaevas muutus, üheksateist reisilennukit ja nelikümmend kuus merel olnud laeva jäid lõplikult kadunuks ning järgmisel sekundil leidsid nad, et on Linnutee galaktikas asuvalt keralt sattunud oletatavasti Väikeses Magalhaesi pilves asuvale kettale. Samal ajal on Linnutee galaktika – me oletame, et see ikka on see – silmnähtavalt muutunud. Palju metallidest tühjendatud tähti, märgid makroskoopilistest kosmilistest ümberehitustest, sellised asjad. Ametlik seletus on, et külalised külmutasid aja, koorisid Maa ja asetasid koore siia kettale.” (lk 89)

Niisiis, inimkond on paigutatud mingile kujuteldamatult suurele kettalaadsele planeedile, ja arvutuste kohaselt pidanuks see ümberpaiknemine toimuma 200000 aasta jooksul (lk 64). Ainult et... alles ju oli 1962. aasta. Sel kettal (Mr Costello on seda ketast oma postituses selgitanud) on niisugune läbimatu atmosfäär, mis ei lase kaasatulnud kosmosetehnikal taevaavarustesse tõusta, mistõttu ei saa ka kasutada satelliite ja sellega seonduvat sidetehnikat, mistõttu inimestele tundub, nagu oldaks tagasi 18. või 19. sajandis (tõsi küll, koos mõningase tuumaenergiaga). On mandrid ja meeletult suured ookeanid nende vahel, ja miskid jäljed varasematest tsivilisatsioonidest – muuhulgas avastavad nõukodugelastest maade-uurijad (sest ikka toimub külm sõda) Gagariniga eesotsas ühelt mandrilt tuumasõjast laastatud Ameerika (jälle selle tabamatu supertsivilisatsiooni mingi haige eksperiment?) ja mõndagi muud. Ameeriklased leiavad ketta asustamise käigus mõndagi. Ja nagu selgub, siis ketast asustavad liigid... need on juba mõnda aega tegelenud fossiilmaalastega. Päris õudne tulevikufantaasia.


Elamused Strossi loomega on kuidagi langustrendis. Esimene loetud lühijutt tekitas vaimustust, “Accelerando” oli hea, hilisemad kogetud raamatud jäävad kas liialt skemaatiliseks või siis meelelahutuslikuks. Ehk on Strossi puhul probleemiks see, et ta pole just särav kirjutaja (v.a. lühijuttudes?), ta jääb kuivaks, ei teki kaasaelamist – võrreldes selliste saurustega nagu Asimov, Bradbury või Simak, kelle lühijutte olen viimasel ajal lugenud (hea küll, üks asi on lühijutt, teine romaan). Sisu on, ka isikupärane vorm, aga seda va hinge napib, või siis, ma ei tea, loomisrõõmu?Ei teagi.

Kommentaare ei ole: