17 veebruar, 2014

Robert Silverberg – Blindsight (Cities in Space, 1991)

Lugu, mis algselt ilmunud 1986. a. Playboys, kuid loos endas pole erootilise riivatuse vinetki. Tegevus leiab aset satelliitmaailmas nimega Valparaiso, mis on sihtkohaks neile inimestele, kes tahavad privaatsust enda korraldatud jamadest. Ning maailma külastavad pearahakütid, kes neid põgenikke otsivad. Kuid see otsimine läheb väga kalliks, sest pagulaste makstav turvaraha on tehismaailma omanikule stabiilselt kena sissetulek. Aga noh, õige summa eest on võimalik nii mõndagi saavutada ning altkäemaksud on seal maailmas osa igapäevastest väljaminekutest.

Ühel hetkel saabub Valparaisole mees, kes paistab olevat sünnist saati pime. On, ja ei ole ka. Farkas on nimelt hiinlaste illegaalse looteeksperimendi ohver – eksperimendi käiguss taheti emakõhus lõigata valmis selline inimene, kes lisaks tavanägemisele on öönägemine. Aga võta näpust, sündis pime laps. Kel hoopiski nö pimenägemine, millega tunnetab end ümbritsevate asjade tõelist olemust (ma nüüd ei saanud täpselt aru, kas see võiks olla midagi sarnast sellega, kuidas näiteks nahkhiired ümbritsevat peilivad). Farkas tuli niisiis Valparaisole, et leida see operatsiooni teostanud hiinlasest arst. Ja kes nüüd 15 aastat paomaailmas elanud ning omandanud aja jooksul pagan teab millise välimuse. Ja kes teab, millise kaitse all ta elab. Kas Farkas tuli kätte maksma või on mehel selle hiina arstiga hoopis omad plaanid? Ons doktor Wu senini Valparaisol? Jne jne.

Jällegi võrdlemisi keskpärane lugu, ja nagu kogumiku üldteemaks paistab olevat maailmaruumi vallutamine, nii on siingi selle teemaga möödaminnes flirtimist.

Kommentaare ei ole: