26 august, 2014

Andrus Kivirähk – Retk läbi Euroopa (2006)

Kui algselt arvasin, et see lugu on kirjutatud miski Euroopa Liidu korraldatud euroautorite rongisõidu järel (kui ma nüüd ei eksi, siis Eesti üheks esindajaks oli Kivirähk?), siis tegelikult on tegemist tekstida, mis kirjutatud Euroopa Liiduga liitumise puhuks ja algselt ilmunud juba 2003. aastal – nagu selgus hiljem netist viiteid otsides. Niipalju siis mälust kui sellisest.

Lugu on siis sellest, kuidas eesti karu, eesti ilves ja eesti hunt teevad reisi Euroopasse (sest piirid on nüüd lahti!), et koduses koopas trummi põristavale karule muretseda inimese sääreluud. Sest targa ilvese sõnul on sääreluudega kõige parem trummi taguda. Karule ei meeldi inimest (õigemini küll eestlast) selle nimel tappa, seepärast tehakse plaan, et mõni maetud inimene üles kaevata (nagu soovitab hunt), ja sobivaimad sääreluud oleksid Pariisi Pere Lachaise' kalmistul puhkava kuulsa Chopini omad (nagu pakub ilves).

Ja kolm eesti kiskjat lähevad Euroopasse ning avastavad, et see on üks klanitud piirkond, kus kiskjatest või suurematest loomadest pole haisugi ning hamba alla saab pista vaid jäneseid, kasse ja rotte. Vähemalt on jäneseid hulgi ja need oma tarkuses peavad end looduse krooniks ning püüavad eesti kiskjatele üheskoos vastu astuda... kõik pikk-kõrvad lüüakse vaevata maha ja pannakse pintslisse. Ja ees terendab Pere Lachaise...


Omal moel võiks kujutleda seda lugu unejutuna mõnele musta huumori vajajale. Viis, kuidas jäneseid ja kasse rapitakse, on õige tõhus; tõeline ugripower pehmete väärtuste kallal. Või siis... õigemini see rahvusromantiline kujutelm müütilisest ugripowerist, mille kallal Kivirähk väheke hambaid teritab. Võiks kergelt arutleda, kas ja kuipalju kajastub siin tekstis “Ussisõnade” romaan (aga seda lugesin muistsetel aegadel (ja nagu esimese lõigu täienduses selgub, on siinne tekst mõned aastad varasem). Eks soovi korral saaks siin kõiksugu targutusi tekitada, ikkagi Kivirähk ja Eesti-Euroopa suhe; illustratsioonidki kui tõlgenduste võimalikud avardajad.

Kommentaare ei ole: