23 märts, 2015

Allen M. Steele – Martian Blood (The Mammoth Book of Best New SF 27, 2014)

Vahva vanamoodne lugu marslastest. Marslastest? Jah! Marslased, kes avastati 20. sajandi lõpus, on vägagi inimsarnased – ainult et Marsi olude tõttu maalastest pikemad ja väga tumeda nahaga. Sarnasus on viinud mõned Maa teadlased mõttele, et äkki... äkki..

“However, several of my colleagues and I believe that the similarities between homo sapiens and homo aresian cannot be attributed to evolution alone. We think there may be a genetic link between the two races, that life on Earth... human life in particular... may have originated on Mars.” (lk 231)

Et marslased on inimestega sarnased, siis on ka sealsed elamistingimused maalastele enamvähem talutavad, pole vaja skafandrites ringi kooberdada ega midagi. Maalased on Marsile asustanud mitu linna, mis toimivad muuhulgas omamoodi eksootilise Las Vegasena (ega Mars pole ainus planeet, millel inimkond nüüd tegutseb – kuidagi tuleb maalastele Marsi “müüa”).

Marslastega (keda kohapeal kutsutakse poliitilise korrektsuse huvides aborigeenideks) ainult see probleem, et nad ei taha maalastega mitte mingit tegemist teha. Nad ei taha, et maalased neist midagi teaks ja on nende eest Marsi kaugetesse kõrbetesse elama asunud, muutudes nomaadideks. Üleüldse on aborigeenid nö primitiivrahva tasemel, kes relvastatud odade jms ning ratsutavad kuuejalgsete piisonilaadsete olendite seljas. Ja kui neid vähegi provotseerida, siis nad reageerivad vägagi vägivaldselt.

Lugu siis sellest, kuidas Maalt tuleb teadlane, et saada aborigeenidelt verd – et näha, kas nad võiksid olla inimkonna eellased. Kohapeal selgub, et uuskohalikel puudub pea igasugune kontakt (ja huvi) vanade asukatega. Lugu jutustab giid, kes professori aborigeenide külla toimetab, kus neid viimaks võtavad vastu üpris sõjakad elanikud... Aga rohkem ei räägi.

Toredalt meelelahutuslik vanamoeline lugu (algselt ilmunud antoloogias “Old Mars”), mille pea ainus mitteretro osa on DNAga jantimine. Ulme nagu muiste, kardetavalt on tekst selle antoloogia üheks meeldivaks elamuseks.

Kommentaare ei ole: