14 aprill, 2015

Carrie Vaughn – The Best We Can (The Mammoth Book of Best New SF 27, 2014)

Ehk siis lugu sellest, kuidas Jupiteri juurest avastatakse tundmatu lendav objekt. Jee, maaväline elu, eksole. Ainult et... see on elutu objekt. Ei mingit vastusignaali või reageeringut. Lihtsalt loovib nüüd meie päiksesüsteemis, tulles ei tea kust ja on seda teed tulnud juba arvatavasti väga-väga kaua aega.

Loo peategelane on teadlane, kes on selle võõrobjekti üheks avastajaks, kisub nüüd Maa peal endal juukseid peast: korraga ei jõuta kokkuleppele, et mida selle objektiga peale hakata, kas ja kuidas see Maale toimetada, millised organisatsioonid seda tegema peaks ja millised õigused kellelgi oleks. Pealegi pole selliseks operatsiooniks olemas reaalseid tehnoloogilisi võimalusi. Peale suurriikide püüavad seda objekti oma “valdusse” saada ka suurkorporatsioonid, seda siis eelkõige reklaami eesmärgil.

Aeg läheb, midagi ei muutu. Saadakse vaid paremaid pilte sellest objektikst, aga muud midagi – tundub, et jääbki selline umbmäärane seis; veel hullem, paista, et asjaga reaalselt tegelemine lükatakse edasi kaugemale tulevikku. Kangelanna on sellisest hambutust arengust hullumas, teda huvitavad eelkõige küsimused, et kes või mis selle sondi välja saatis, kui kaua see kosmoses triivinud on? (Ja eks tal ole ka auahnus – tema on üks avastajatest, kuidas siis tema jaoks nii tähtis asi on toppama jäänud?) Viimaks tuleb tal mõte, mida nemad, maalased, võiks teha. Ent selleks tuleb endal pead rahavõimu ees painutada.

“No one had thought about what would happen if we just found a... a thing... that happened to be drifting a few million miles out from the moon. It didn't talk. Not so much as a blinking light. The radiation we detected from it was reflected – whatever propulsion had driven it through space had long since stopped, and inertia carried it now. No one knew how to respond it. The news that was supposed to change the course of human history... didn't.” (lk 155)

Et siis selline tasane ja vagur lugu – on reaalne tõend, et on või on olnud reaalset maavälist elu, aga kuidas seda kätte saada... kui nii inimeste kui organisatsioonide vahel on vastuolud ning pealegi veel tehnoloogilise abituse tõttu on see üsna raske.

Tekst täismahus loetav sel lehel (kust siis pärineb ka illustreeriv pilt).

Kommentaare ei ole: