18 juuli, 2015

Eleanor Arnason – Holmes Sherlock (The Mammoth Book of Best New SF 26, 2013)


Päris hea lugu võõrrassist, kelle õnnetus seisneb selles, et nad on otsinud teisi eluvorme ja leidnud tähtedevahelisest ruumist vaid inimsoo – kes on nendega välimuselt ehmatavalt sarnased, aga samas nii erinevate kultuurinormidega. Et inimesi mõista, on nad muuhulgas ette võtnud inimsoo raamatute tõlkimise enda keelde ja nende tõlgete valikuline jagamine oma avalikkusele.

“No other intelligent species had been found. Why had the Goddess given the hwarhath only one companion species in the vast darkness and cold of interstellar space? Especially since humans was more like the hwarhath than anyone had ever expected and also unpleasantly different. Surely if two similar species were possible, then many unlike species ought to be possible, but these had not been found; and why was a species so like the hwarhathi so disturbing. Kla had no answer. The Goddess was famous for her sense of humor.” (lk 111)

Nagu öeldud, raamatud kinnitavad seda, et inimesed on tülgastavad – naised ja mehed suhtlevad ja seksivad ning sõlmivad mingeid pikaajalisi lepinguid, mis ei tee kedagi õnnelikumaks, nad ise põhjustavad endile õnnetuks olemist. Loo kangelanna Kla tõlgib muuseas “Bovary Emma” romaani, mis on ikka jaburalt halb näide inimsooliste ebaõnnestunud eluviisist.

Kuid Kla lemmikuks on Holmes Sherlocki jutud: on kaks meest, kes elavad koos (nagu sel planeedil kombeks), Inglismaal samasugune sant ilm jms. Tõlkijanna hakkab Sherlocki eeskujul sarnaselt riietuma ning leiutab viisi piibu tarvitamiseks, samuti leiab endale partneriks lonkava doktori. Asi viib selleni, et kui Kla elukohas kaob salapärasel kombel üks tüdruk, palutaksegi teda seda juhtumit uurida.

Nagu öeldud (nagu öeldud), päris tore lugu teistsugusest inimsarnasest ühiskonnast, mis püüab mõista inimeste käitumist, võrrelda oma normidega, mis lugeja silmadele võiksid üsna imelikud tunduda või nii. Arnason näib päris huvitav autor olevat (no niivõrd-kuivõrd saab kahe loo pealt öelda).


Kommentaare ei ole: