06 juuli, 2015

Ellen Klages – Caligo Lane (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year #9, 2015)

Klages paistab olevat Strahani üks lemmikuid, nii on mul kolmes käes olevas Strahani antoloogias tervelt neli lugu sellelt autorilt. Üks siinse aastakogumiku lugudest ilmus varem antoloogias “Reach for Infinity”, kus see polnud küll mu meelest silmapaistvamate hulgast.


Käesolev lugu paigutub Teise maailmasõja aegsesse San Franciscosse, kus elutseb nõid Franny, kes saab ühel päeval Euroopast oodatud postkaardi, kus on kirjas vaid koordinaadid. Nõid asub seepeale koostama aeganõudvat ja keerukat rituaali, et nii päästa natside Poola surmalaagrist kasvõi mõned inimesed (nõid otsib oma õde, eks huvitav oleks teada, kuidas okupeeritud Poolast Ameerikasse postkaarte saadetakse). Aga läheb nii nagu läheb.

Et siis tekst maagiahuvilistele.... kellele meeldivad atmosfäärilised ja hingeminevad lood... Muidu on küll tegemist tekstiga, mille lugematajätmine ei tee hinge kuidagi vaesemaks. Paneb vaid õlgu kehitama, et milleks selline valik – küllap näide SFFi mitmekesisusest, iseasi, kas selline lugu huvitavamale mitmekesisusele kaasa aitab. Eks ilu ole vaataja silmades.

Kommentaare ei ole: