05 august, 2015

Joe Haldeman – Hemingway võltsing (2015)


Kui seada mõõdupuuks miski minu poolt lahtiseletamata jääv teksti kirjanduslik väärtus, siis Orpheuse Raamatukogu senistest raaamatutest on selle mõõdupuu järgi käesoleva teose puhul tegemist kõige rammusama väljaandega (tõsi küll, pole le Guini kogumikku lugenud). Et siis tegemist tekstiga, mis on ka ilukirjanduslikust vaatepunktist... ambitsioonikalt mahlane. Ühtlasi on muidugi rõõm, et peale 2013. aastal ilmunud Strossi on sarjas nüüdisulmet ilmunud (sarja puhul on anomaaliaks 2012. aasta, kui anti välja nii Martin, Bacigalupi kui Reynolds). Nojah, peale nii väheütlevat sissejuhatust tuleb samamoodi jätkata.

Haldemani lühiromaan algab petlikult igavalt (muidugi, kui sa pole miski Hemingway temaatika huviline). Hemingway loomega tegelev kirjandusõpetlane John Baird tutvub Castle'i nimelise kelmiga, kellega hakatakse koos välja mõtlema, et kuidas luua lugusid, mis 1921. aastal Hemingwayl kaotsi läksid, ja neid siis ülesleitud originaalide pähe mõnele kirjastusele maha müüa. Algul siis lugu kirjandusest, mis pole just huvitav aines üheski proosa valdkonnas. Ent siis... hakkab see võltskirjanduse fassaad pragunema ja mängu astub hoopis müstiline jõud, mis surmaähvardusel keelab sellist võltsingut luua. Või muidu... Ja käiku läheb “või muidu”. Aga see müstilise jõu ähvardatud “või muidu” töötab vaid poolikult, mis tõttu John Baird ärkab ellu üha järgnevates paralleelmaailmades... mis on üldiselt närusemad variandid eelmisest reaalsusest (muidugi, oleneb). Eks õigupoolest tekib küsimus, milliste veskikivide vahel seda Hemingway uurijat ja võltsijat jahvatatakse, milline saatanlik jõud utsitab teda maailma muutma (Castle? Baird ise? Midagi hoomamatut?). Või miks see Bairdi eideetiline mälu niimoodi maailmast maailma kordub. Hmm, kui pikemalt mitte mõelda, tundub Baird ise see vanakuri olevat.

Täpselt kokku võttes, intrigeeriv lühiromaan. Paraja pikkusega ja sobivalt petlik. (Kaanekujundus teeb loiuks. Asimovi kaas oli juba raamatu moodi, aga Strugatskite ja nüüd Haldemani puhul... jälle käkid.)

Kommentaare ei ole: