11 august, 2015

Joe Haldeman – Sleeping Dogs (Year's Best SF 16, 2011)

Veteran naaseb planeedile, kus ta on mitukümmend aastat tagasi sõdinud ja selle käigus sõrme kaotanud. Ja tal pole sellest sõjakäigust mingit mälestust – on vaid meeles see missioonile mineku algus ning seejärel tagasiteel ärkamine (näputuna). Nimelt kasutab Konföderatsioon oma sõdurite puhul tehnikat, millega blokeeritakse nende mälus missiooniaja mälestused ja nii välditakse posttraumaatilist stressi. Mälestused pole kustutatud, need on lihtsalt... levist väljas. Ja see veteran tahab nüüd teada, mis õieti juhtus sellel planeedil, kuidas ta sõrme kaotas, miks tal on tunne, et midagi on nihu. Temasuguste veteranide hulgas kasutatakse mälu taastamiseks teatud tablette, mis mõjuvad siis, kui kohapeal tekkiv visuaalne pilt leiab mahasurutud mälupiltidest vaste ja siis koged seda, mida missiooni ajal tegid.


Nojah, veteran siis pääseb peale mõningate raskuste sellesse lahingupaika, kus ta sõrmest ilma jäi... aga midagi ei juhtu, ei mingit äratundmist või erutust või midagi. Pettunult otsustab tagasi sõita... kuni jõuab ühe majani, mille juures hakkab keha mälutaastustablettide mõjul õige erksalt tööle. Ja asjad, mida ta kogeb, on üsnagi erinevad Konföderatsiooni ametlikust ajaloost.

Et siis jah, kui lasta miski ilmatum korporatsioon oma mälu kallale, sellest head villa ei saa; hea kui oled takkajärgi vähemalt hästi tasustatud. Üsna tavapärane lugu, on eksootikat, on psühholoogilist pinget, on paratamatust.

Kommentaare ei ole: