29 august, 2015

Robert Reed – Every Hill Ends With Sky (The Year's Best Science Fiction & Fantasy 2015)

Postapokalüptiline lugu ehk siis inimkond on massihävitusrelvade abil maamunalt pea pühitud, alles on vaid mõned ellujäänud võitjad ja mõned ellujäänud kaotajad. (Reed on varemgi inimkonda hävitanud.) Tuumatalv on kestnud tuhat päeva.

Aga enne selle inimeksistentsi tippsaavutuseni jõudmist tehti Maa peal mitmesuguseid asju. Muuhulgas hakati otsima märke teistest eluvormidest, mis ehk säilinud Maa ligipääsmatutes kohtades. Aastad mööduvad, ei leita midagi võõrast. Aja jooksul lahkuvad sellest uurimisgrupist osa teadlasi, et millegi viljakamaga edasi tegelda; nii saab grupiga liituda noor brasiillannast doktorant, kes nii saab võimaluse jooksutada arvutisimulatsioone sellest, milline või(nu)ks olla meie Päikesesüsteem areng peale Suurt Pauku. Jooksutab simulatsioone kuni seal hakkab korduma üks kindel stsenaarium – jah, tekkisid eluvormid, jah, seda kaks miljardit aastat varem kui Maal elu tekkis.

Kus on see imeline eluhäll? Veenusel. Veenus, mis nüüd selline elutu planeet. Kuna see planeet oli ja on “soojemas tsoonis” ehk Päiksele lähemal, siis toimus seal evolutsioon kiiremini kui Maal – millest järeldab doktorant, et ühtlasi jõudsid tollased veenuslased tehnoloogiani, millega Päikese käes kõrbestuvast planeedilt jalga lasta. Ja seda siis enne kui Maal tekkisid elusorganismid. Veenuslased rändasid edasi kuhugi süvakosmosse ja rohkem pole ehk siiakanti nägu näidanud.

Doktorant avaldab oma katsete järeldused ja see tekitab maalastes teatava diskussiooni. Viimase ühise projektina saadetakse Veenusele uurimissond, mis kraabib planeedi pinnalt kokku... midagi huvitavat. Aastaid uuritakse seda planeedi minisodi ja jõutakse järelduseni, et tegemist on eluvormiga (seni arvati, et venelased said kunagi Veenuse pilvedest midagi... sellelaadset). Ent seejärel puhkeb Maal apokalüpsis.

Saladuskatte all võib mainida, et see Veenuse eluvorm ei põhjustanud Maa hävingut. Küll aga oli sel doktorandil plaan, mida selle eluvormiga siis teha, kui inimkonnal asjad käest lähevad.

Et siis selline science fiction lugu (ilmunud hard SF kogumikus). Ühelt poolt laksakas vastu kõrvu, et Maa tulevik on nii näru. Teiselt poolt aga... aga vaat kui ongi Veenusel (Maa kaksikul!) eluvorme, ning universumis selline areng? Ja kas see oleks viimastele maalastele õlekõrreks, või vastupidi – vedas, et Maa on teiste eluvormide eest peidus olnud?

Kommentaare ei ole: