30 august, 2015

Sofia Samatar – How to Get Back to the Forest (The Year's Best Science Fiction & Fantasy 2015)

YA laadis lugu tuleviku repressiivsest ühiskonnast. Teatud vanuses lapsed eraldatakse peredest ja kasvatatakse edasi laagrites, et nii vormida neist ühiskonnale sobivad liikmed. Õpitakse, suheldakse eakaaslastega, saadakse täiskasvanuks. Mõni aastakäik õpetatakse teenindajateks, mõni läheb tootvale tööle, pooled aastakäikudest jätkavad sõjaväes.

Aga sellega asi ei piirdu. Et kodanikke kontrolli all hoida, on neisse opereeritud-sisestatud aparaat, mis neid rahulike ja kuulekana hoiavad (noh, et eritab vajadusel inimkehha mingeid aineid). Ja et tegemist pereväärtusi teatud määral vajava ühiskonnaga, siis laagris olevad lapsed peavad looma nö ema- ja isakujud, mida siis peab austama jne (eesmärgiks oligi, et pärisvanemad oleks ununenud). Neid omalaadseid tootemeid tuleb kaasas kanda ja austust avaldada. Ütleme nii, et lapsed pole sellisest ühiskonnaõpetusest just ülemäära vaimustunud – eriti veel kui murdeiga märatseb peas ja kehas. Aga eks mässamisel on oma hind ja kõige sobimatumad kaovad...

Loo puhul siis tegemist minajutustaja tagasivaatega ühele dramaatilisele laagristseenile, kui ta sõbranna ärgitas süsteemi vastu tegutsema. Tüdrukute kamp küttis üksteist üles ja püüdis seejärel üheskoos välja oksendada seda kehas peituvat aparaati, aga ebaõnnestunult. Tõsi küll, peagi veetakse peamässaja nende hulgast minema. Ja nüüd siis teenindussfääris töötav ja laagrikaaslasega abiellunud naine nutab noorust ja mässajast sõbrannat taga. Ja seda, et nendega tehakse midagi kahtlast. Aga noh, küllap see kehaseade ta taas maha rahustab.

Kommentaare ei ole: