06 detsember, 2015

Benjamin Rosenbaum – Fift & Shria (The Year's Best Science Fiction & Fantasy, 2015)

Lugu multikehaliste kahepaiksete koolikiusamisest. Tegemist on siis olenditega, kes paiknevad korraga mitmes kehas. Sugu on kergelt segane, ollakse ühtlasi nii nais- kui meessoost, sugu paistab kaasnevat staatusega. Või midagi.

Lugu siis sellest, kuidas klass noori on tõusnud maapinnale, et seal õpetaja juhendamisel lõket teha. Shria, kes on kaotanud noorem vendõe või õdevenna, satub ülbete klassikaaslaste kiusamise kätte, kuna Shria perekond paistab olevat teistest nõrgem. Fift tunneb Shriale kaasa, teda kohutab võimalus, et ka Shria võidakse samamoodi ära viia mujale kasvatamiseks – et seda ei juhtuks, ei tohiks Shria provotseeringutele alluda. Ja nii asub Fift appi, kui Shria ja ta kiusajad Fifti juurde satuvad, ning üheskoos laksavad nad kiusajate sõrmede pihta. See on Fiftile raske, ta peab end ületama!


Lugu maailmast, mis on täiesti võõras (korraks küll viidatakse evolutsioonile, justkui need olendid pärineks maapealsetest... olenditest). Ühiskond on arenenud tehnoloogiaga, nii on olenditel kõiksugu äpid, mis neid aitavad või suhtlemist korraldavad jne. Ja no muidugi staatuseküsimused, kes ja kus ja mida teha võivad. Kuna tegemist täiesti võõra maailmaga, on üpris keeruline toimuvaga ree peale saada (nt Fift suhtleb oma kehade kaudu nii klassikaaslaste kui vanematega), ent õnneks tegemist suhteliselt lühikese tekstiga, mistõttu kaks korda lugemine pole mingiks probleemiks. Selline huvitav vahepala.

Kommentaare ei ole: