07 detsember, 2015

Paul Cornell – A Better Way to Die (The Year's Best Science Fiction & Fantasy, 2015)

Neljas lugu Hamiltoni sarjast, millest ma ei tea midagi. Õnneks on käepärast üks teine antoloogia, kus ilmunud sama loo kolmas lugu ja kus tutvustatakse veidi tausta. Tegemist siis viktoriaanliku ajastuga, mil Britannial on kokkupuude tulnukatega, tänu millele on 19. sajandi kuulsal monarhial avanenud võimalus külastada paralleelmaailmu (midagi kergelt sarnast Baxteri-Pratchetti romaanisarjaga) ja omandada ulmelist tehnoloogiat. Peategelane Hamilton on... umbes 007 moodi.

Lugu ise on mulle senini segane. Et siis, Hamilton pannakse kohtuma oma dublandiga, kes on siis noorem versioon ja arvatavalt pärit mõnest paralleelmaailmast (või siis tulnukate kätetöö? See tulnukate ja monarhia suhe jäi mulle hägusaks). Sunnitud puhkusel olev Hamilton (midagi juhtus kolmandas loos, mida loodetavasti peagi loen) arvab, et see noormees on siia toodud tema asendamiseks. Et tegemist on tähtsa projektiga, näitab kasvõi see, et noorukiga on seotud nii Hamiltoni ülemused kui ka College of Heralds (mis on mis täpsemalt?) tegelased. Hamiltoni ja dublandi esmakohtumine lõppeb üsna dramaatiliselt, ning paari nädala pärast saab Hamilton käsu noormees elusalt või surnult võimudele tagasi toimetada – dublant on põgenenud kuhugi paralleelmaailmadesse koos tähtsa pantvangi ja röövitud rahaga.

Nagu öeldud, tekst on peale teistkordset lugemist ikka veel enam kui segane. Liiga napilt on sellest maailmast teada, viited ei tea kuhu, Cornelli võrdlemisi raskepärane kirjutuslaad (jäljendus viktoriaanlikust ajastust?). Kõik see segadus briti monarhia ja tulnukate vahel, kohaliku võimuaparaadi ülesehitus, see College of Heralds'i roll – hakka või juukseid peast katkuma või uuesti inglise keelt õppima. Mingil moel huvitav alternatiivajalugu, aga mõistmise jaoks pagan suurte aukudega.

Kommentaare ei ole: