26 detsember, 2015

Steven Erikson – Goats of Glory (Swords & Dark Magic, 2010)

Kolm naist ja kaks meest ilmuvad silmapiirile ning võtavad suuna asulale, neid silmates hakkavad seepeale külaelanikud viit hauda kaevama. Küla on miski täielik kolgas, kus ei teata midagi maailmas toimuvast – kellele nad alluvad, millised sõjad on olnud, milline raha üldse kasutusel on. Seal on kõrts ja muldvana hoor on, aga ei midagi muud, pole toitu ega seppa hobuste ja relvade tarvis ega ööseks kuiva ulualust – viis sõjaväelasest külalist vajavad siiski magamiskohta, kõrtsmik juhatab nad eemal künkal asuvasse mahajäetud kindlusse. Külalistel ei jää muud üle ja ega nad kurdagi, paistab, et nad oma põgenemisteekonnal hulga hullemates kohtades ööbinud.

Need mõned õnnetud inimvared, kes seda asulat (nimega Glory) asustavad, kogunevad korraks ning lepivad kokku minna hommikul kindlusse jäänuseid sorteerima, kes ees, see mees.

Pimedas jõuavad külalised kindlusse ning asuvad seda inspekteerima, koht on kahtlane. Peagi nad avastavad, et on seal lõksus, miski võlujõud blokeerib nende väljapääsu. Tähendab – öösel tuleb võidelda! Kuna tegemist kogenud sõjaväelastega, panevad nad kokku lahinguplaani. Ja siis... neid rünnatakse. Ning ründajaid on palju, nende ainsaks sooviks inimliha manustada.


Tegemist õige tumeda ja cooli looga, mis muudab mu esimese kokkupuute Eriksoni loomega üsna positiivseks (näis, millal on aega Malazani lugeda). Karmid ja nurjatud tegelased, nii kohalikud kui need millegi (seletamatu) eest põgenevad sõjaväelased. Tegelasgalerii ongi kui kuskilt erilisest pärapõrgust välja imbunud – kõrtsmik, hauakaevajad, iidvana hoor ja veel paar santi; ning see sõdurite seltskond, parajad bad assid, nii naised kui mehed. Jutu parim osa ongi see, mis eelneb tapatalgutele, see pinge ülesehitus – miks kaevatakse haudu, mis küla see on, mille eest sõdurid põgenevad. Tore lugemine, antoloogia seniloetud lugudest parim elamus (oeh, juba jõudsin Abercrombie teksti unustada).

Kommentaare ei ole: