09 jaanuar, 2016

Tim Lebbon – The Deification of Dal Bamore (Swords & Dark Magic, 2010)

Lugu, mille puhul peaks lugeja endalt mitu korda küsima, et milline osapool võiks enam sümpatiseerida – kas piinajate või piinatava? Kas see, kui tehakse niivõrd õudustäratavaid piinamisvõtteid ühe mehe peal, on kuidagi... õigustatud? Või kas piinatav, äkki ta ongi kannatav kangelane, suisa ülikangelane, ehk tema võitlebki ebaõigluse vastu? Aga autor pakub loo lahendusena hoopis kolmanda võimaluse, mis tekitab segadust neis, kes selles tapatalgus ellu jäävad, või ka hiljem lahinguväljale saabunutele. Igatahes on tegu üpris brutaalse tekstiga, kus soolikaid ja kolpasid ripneb mitmel moel.

Lugu siis sellest, et vanglast hakatakse konvoeerima kohtuprotsessile mässajate liidrit Dal Bamore'i. Kohalike jõustruktuuride esindajad on püüdnud vanglakongis meest niivõrd segi piinata, et see tunnistaks võimulolijate jumala ainuõigsust, aga ka kõige rängemad piinamised pole meest murdnud. Loo peategelane, kogenud preestrinna, kes juhib seda uurimist, avastab õudusega, et piinamise tagajärjel... on Dal Bamore hoopiski tugevnemas, ta haavad paranevad lausa silmanähtavalt. Seega – tegemist on musta maagiaga! Keelatud maagiaga! Preestrinna on kuulnud vaid ühest sarnasest juhusest, mis olevat juhtunud rohkem kui 400 aastat tagasi. Ta otsustab õnne proovida mehe jõu vaigistamisega, enne kui hilja – enne kui nähakse, et mees on märtriks või jumalavääriline, et mässajatel on põhjust vastupanu jätkata.

Aga jah, niisiis konvoeerimine... Pealtvaatajad loobivad konvoid igasugu saastaga (nagu oodatud), kuni hakkavad lendama hoopis ammunooled (see kah oodatud, et Dal Bamore'i kaasmässajad midagi üritavad). Konvoid kaitsev eliitüksus saab sellega justkui enamvähem hakkama... kuni hakkavad toimuma õige kummalised lood. Hoolimata kaotustest mässajate raev ei lahtu, neid tuleb üha juurde, juba notitakse eliitsõdureid... mis veel hullem, tapatalgus hirmsaid vigastusi kogenud ründajad tõusevad taas üles, ning jätkavad atakeerimist. Preestrinna leiab, et Dal Bamore on nendega midagi teinud, midagi hirmsat, musta maagiat! Ja tema või sõdurite eludest hoolimata tuleb Dal Bamore toimetada sihtpunkti, et see seal kiiresti risti löödaks – enne kui preestrinna salaja vangikongis manustatud jook mõju kaotab ja Dal Bamore oma musta maagiat on taas võimeline kasutama. Ent... asjad pole niivõrd must-valged.

Kommentaare ei ole: