22 veebruar, 2016

August Strindberg – Hullu mehe kaitsekõne (2015)

Romaani kohta on raske midagi öelda – kirjandusklassik õiendab arveid oma endise abikaasaga. Kirglikult ja literatuurselt. Eks tekib küsimus, kas sellist intiimset lugu ikka sobib avalikuks kirjutada... ja suhe koosneb teatavasti kahest inimesest; autorilt saame vaid ühe vaatenurga (muidugi, kas jutustajat saab automaatselt autoriga samastada). (Kui pole ilukirjandus, miks siis „Aja vaimu“ sari pidanuks seda publitseerima?)

Igal juhul, mehepoolne kirglik ülevaade ühe suhte ajaloost. Armastus ja armukadedus, usaldus ja kahtlused. (Ja raha.) Autori vaated naissoo rollile ühiskonnas on õige... pahupidisel moel modernsed sellise omal ajal moodsa / radikaalse autori kohta. Strindberg saab hakkama sellega, et suhte mõlemad osapooled on ühtviisi ebasümpaatsed – mis viib mõttele, et mida pidid üle elama nende kolm last, kes ajapikku lisandusid sellesse perekonda (eriti kui kahe lapse puhul oli mehel kahtlus oma isaduses – kuigi jutustaja annab mõnel korral teada, nagu talle oleksid lapsed kallimad kui naisele (mitte et selle suhteklaarimise maratonis eriti lastest juttu oleks)). Mida küll võisid kaasaegsed arvata sellisest kirjanduslikust (või on see üldse ilukirjanduslik?) südamepuistamisest ja musta pesu välja riputamisest? Kõik selleks, et Strindberg saaks lahjendada oma sarvekandja „kuulsust“? Ehk olen väikekodanlane, aga niisugune avalikkuse ees isiklik arveteklaarimine tundub mulle kohatu.

Mehe soovitused lugejatele, et kuidas tegelda abikaasa hüsteeriahoogudega, on kergelt õudustäratavad – eriti kui samas on ära toodud selliste meetodite võrdlemisi masendavad tulemused. Ja miks küll naine (mehe/autori tõlgenduses) meest selliseks monstrumiks pidas? Eks romaanis on provokatiivsus nii selgelt lehkav, et suurt ei soovikski selle õnge haakuda. No mida ja kui palju sa ikka arutled Strindbergi vaadetest naissoole ja ta enda minapildist? Las siis olla selline kirglik paatos.



„Lasku põlvili, Simson; toeta oma pea tema reitele, suru oma põsk tema puusade vastu, palu talt vabandust oma karmide sõnade pärast – millest ta pole tuhkagi aru saanud -, eita oma mõistust, loobu oma tõekspidamistest ja armasta teda! Nagu ori, kes sa ju oled! Lööd kõhklema valge suka ees, sina, kes sa pead end piisavalt tugevaks, et muuta maailma! Ja tema, ta armastab sind ainult siis, kui oled end alandanud. Ta ostab su ühe minuti kestvate tõmbluste eest, mida ta sulle pakub, väga odava hinnaga tema jaoks, tema ise ei jää ju millestki ilma, tühjendades su mõnest tilgast sinu parimast verest!“ (lk 144-145)

„Oh mind õnnetut! Ta on ostnud väikesed kaunid kingad, ja ma olen tema võimuses! Olgu ma neetud! Ta on tõmmanud jalga mustad sukad, need muudavad sääremarja täidlasemaks, ja põlv selle leinaloori taga tundub valge, väga elus. Alusseelikutepilvest välja ulatuvatel mustadel säärtel on mulle lausa saatanlik mõju! Need on nagu kaks matuserongi ees kantavat leinasaua, mis valvavad hauda, kuhu ma iga hinna eest tahan külvata oma eluseemne, oma vere essentsi.“ (lk 152)


Kommentaare ei ole: