29 veebruar, 2016

Cat Sparks – All the Love in the World (Year's Best SF 16, 2011)

Maailmakord on kokku varisenud! Ühiskond lagunenud! Linnades ellujäänud on ühinenud gruppidesse ja kindlustanud end marodööride eest. Ajapikku on käesoleva loo toimumispaigas kindlustatud kommuunis tekkinud oma ellujäämisrutiin (tegelikult ma püüdsin seda lauset parandada), ollakse valvel, kasvatatakse kanu ja juurvilju – püütakse elus püsida nii kaua kui võimalik. Kuid äkitselt on selle kommuuniga ühinenud eiteakust ilmunud ilus naine. Ilus naine, kes heidab silma loo kangelanna armastatule (kangelanna oli sellest mehest unistanud paar aastakümmet, alles nüüd peale apokalüpsist said nad üheks). Meeskaaslasele meeldib see uus naine ja korraga on kangelanna kõrvale jäetud. Ent siis haigestub mees ja tundub, et ilma antibiootikumiteta on ta siitilmast minekul. Kõigele lisaks teatab ilus naine, et ta ootab mehelt last. Kangelanna on igati nördinud.

Aga kangelanna otsustab minna sellest kindlustatud kommuunist välja, mehele antibiootikume otsima. Ehk on supermarketis midagi järel... Talle antakse vägev väits ja mett ja šokolaadi – juhuks kui õnnestub vahetuskaupa teha või nii. Kommuuniväline maailm on kahe aasta jooksul õige metsistunud, laialipekstud ja rüüstatud. Kangelanna luurab supermarketi poole, kui korraga põrkab kokku rulluisutajate kambaga. Naine jätab mõttes eluga hüvasti, kuid peale põgusat üksteise silmitsemist rulluisutajad lihtsalt mööduvad ja ei puutu teda. Ja edasi... jõuab ta turu moodi kogunemiseni, kus inimesed muuhulgas mängivad muusikariistu. Ja lastel lubatakse seal vabalt ringi käia. Kuulu järgi olevat ühes surfiklubis end sisse seadnud arst, kel võivat ravimeid leiduda. Mis värk on?

Et siis tüüpiliselt algav postapokalüptiline lugu pöörab salamisi ebatüüpiliseks – peale ühiskonna lagunemist ei toimugi inimeste lõplikku loomastumist. Ehk on selles süüdi Austraalia ookeaniäärne pehmem kliima? Igal juhul, hea petekas lugeja ootustele, muudkui ootad, et kohe peaks purskuma midagi ebameeldivat ja jõledat, aga võta näpust. Näppu ei võetagi.

Kommentaare ei ole: