10 veebruar, 2016

John Irving - Kuni ma su leian (2008)

Tuleb tänada õnne, et see romaan on eesti keeles ühes tükis välja antud, nii mõnigi kirjastus võinuks tunda kiusatust seda kahes või kolmes osas trükkida. Näiteks eraldada Jacki noorusaastad, täiskasvanuks saamine ja üksindusaastad (Emma ja Alice'i lahkumisele järgnenud periood on üsna kurb lugu üksindusest ja kahtlustest ja otsingutest - kui pole enam lähedasi inimesi, kellega rääkida jne). Aga jah, õnneks on 800-leheküljeline tellis, mille läbimine on üsna elamusterohke kogemus. Nagu ikka, olen seda raamatut varem lugenud.

Eks see peenisekeskne lugu võib mõnele lugejale üsna kaelamurdvaks osutuda, ja üldse seksuaalsusega seonduv - ehk on siin küsimus lapsepõlve kuritarvitustes, mida noor Jack erinevate naisterahvastega läbi elas, kõiksugu pop-psühhoanalüüsi annaks siin üles keerutada. Muidugi, ehk tahtiski autor vinti jätkuvalt üle võlli keerata, kõik need naised ja neiud, kellega Jack seksis... omal moel see viiski sellise katastroofini nagu Sallyga juhtunu (siin lihtsalt ei saa kuidagi Jackile õigustusi või vabandusi leida, see on tõepoolest tülgastav).

Muidugi, romaan pole seksuaalsusest. See on eneseleidmisest, mis kulgeb peategelasele õige vaevaliselt ja kestab aastakümneid. Paranoiamuinasjutt, kui Jackile selgub, milline trall tegelikult ta elu ümber käib... Järele mõeldes võiksid sellised avastused üsna jalust maha lüüa - keda üldse võib usaldada? Milline lähedane või tuttav on sinuga, mitte mõni valvekoer? Aga jah, see läheb juba liialt spoilerdamiseks.

Vahel tundub, et romaan on liialt mahukas, nii mõnegi kulminatsiooni puhul tundub mõneti uskumatu, et romaan jätkub veel ja enamgi. Näiteks "Garpi maailma" tegelaste järellood oli midagi sellist, millest võinuks vabalt loobuda - käesolev romaan lihtsalt jätkub ja jätkub, kuni siis... Ning eks lõpplahendus on niisamuti selline, et võinuks kummi pikalt edasi venitada. Nüüd ei taha mõnda aega Irvingu tõlkeid puudutada (on veel kaks romaani, mida pole avapeatükkidest edasi lugenud, millegipärast ei istunud ning hetkel pole jaksu uuesti proovimiseks).

Kommentaare ei ole: