31 märts, 2016

John Helfers – The Smaller We Are (Shattered Shields, 2016)

Igasugu muinasjutuolendeid kasutava fantasyga kipub olema nii, et kas võtad seda lugemisväärselt ja elad maailma sisse või siis mõnel mustemal (või kainemal?) hetkel näib see pakutav parajalt totter või lapsik. Käesolev tekst näib õige verine lastejutt, mida on raske tõsiselt võtta – kuigi see on traagiline jne.

Lugu on siis väikestest metsaelanikest, kes peavad ebavõrdset sõda üha suureneva inimkonnaga, kes vajavad üha rohkem eluruumi oma vajaduste rahuldamiseks (no ja ka ahnusest). Kunagi on nii inimesed, päkapikud, haldjad ja väikesed metsaolendid rahus elanud ning koguni moodustanud liidu trollide kuningriigi vastu... aga nüüd on inimsugu ülemvõimu saavutanud ning ükshaaval nii haldjate kui päkapikkude kuningriigid hävitanud. Haamri alla on seejärel sattunud inimeste otseses naabruses elavad metsade teistsugused olendid (gnoomid, saatürid jms – kui eksisteeriks inglise-eesti mütoloogiliste olendite seletav sõnastik, siis kindlasti kasutaks seda nimekirja pikendamiseks), ning käib vihane võitlus, kus paratamatult on inimesed võitmas – kõigele lisaks kasutavad nad veel musta maagiat.

Tekst on kirjutatud kaotajate vaatepunktist ehk siis täis kangelaslikku hävingumeeleolu. Mets hävineb, kaaslased surevad, inimeste võtted nende olendite maalt pühkimiseks muutuvad aina julmemaks. Härdameelselt võiks pisara poetada, kui see lugu oleks kuidagi osavamalt kirjutatud. Ent eks lihvimata teemanteid tulebki otsida hoolika sõelumise ja hea õnne abil.

Kommentaare ei ole: