27 mai, 2016

Caitlin R. Kiernan – Dancy vs. the Pterosaur (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year 10, 2016)

Ameerikakeskne, aga väga kihvt lugu. Alabama palavatel aladel rändab Floridast pärit noor naine Dancy, kes on peast parajalt soe ja arvab, et inglid juhivad teda. Ja eks ta siis inglite juhtimisel on pidanud tegema asju, mida seaduskuulekas või normaalne inimene ei teeks. Aga nüüd on ta taas teel eiteakuhu... ja siis näeb... kummalist olendit õhus lendamas. Suurem kui ükski lind ja muidu kole ka. Selge, draakon; inglid on millegipärast ta sellise olendi juurde juhatanud ning nüüd on ise kadunud.

Korraga hüüab teeäärsest võsast tüdrukuhääl, et neiu tee pealt peitu kaoks, aga Dancy ei tee väljagi, tema võtab sõjaväenoa ja valmistub pikeerivat draakonit tapma (inglid, teadagi). Mis aga ebaõnnestub... õnneks päästab Dancy elu see võsas peitunud tüdruk, kes veab Dancy teelt minema ja juhatab neiu oma onni. Ning seal puhkeb nende vahel arutelu – mis olendiga tegemist on, kas evolutsioon või kreatsionism. Jezebel pakub, et tegemist on pterosaurusega, kes mingi ajaaugu kaudu on miljonite aastate tagant sinna Alabamasse sattunud, kus siis see nüüd mõned aastad ringi lennelnud ja kohalikes segadust tekitanud (saatana saadik!). Dancy raiub vastu, et evolutsioon on jumalateotus jne.

Ja nii edasi. Mõnusalt vaimukas lugu, plusspunktid selle eest, et jutustaja on peast soe ning Jezebel selline... tõesti vales kohas elav evolutsiooni nooruke pooldaja, kes teab, et tal on masendav tulevik. Ja no muidugi, saurused alati rokivad! Kiernan paistab olevat üle keskmise autor (millegipärast mõnda aega arvasin, et Celine Kiernan on sama autor (no kui palju autor-Kiernaneid saab olla, eksole), ning imestasin, et kuidas siis võrdlemisi igava romaani avaldanud autor on niivõrd hinnatud), eelmise aasta lugu oli vähe... mitte mokkamööda road movie, kuid samas varasem trollilugu oli näiteks vägagi mõnus klišeedekeeraja. Elagu bad ass või peast soojad naistegelased! (No normaalsed ka, aga ikka on parem, kui tegelased on kiiksuga.) Kuigi jah, see Dancy võib tegelt päris tuntud tegelane olla.

Kommentaare ei ole: