31 mai, 2016

Kij Johnson – Spar (The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 4, 2010)

Tegemist on kõige ulmelisema erootika või soft porno tekstiga, mida olen lugenud (võrdluseks eelmise aasta Cooney lugu, mis on ikka... päris siivas). Avakosmoses toimub kahe erineva liigi kosmoselaevade kokkupõrge (äärmiselt ebatõenäoline juhus), mille järel avakosmosse katapulteerunud naisastronaut tõmmatakse teise liigi päästekapslisse (nendegi laev hävines), mis on lihtsalt väike ruum, mida täidab... võõras. Ollus, mis on kaetud lima ja ripsmetega ning millega pole võimalik suhelda. Naine ja ollus on nädalaid teineteise embuses ja seksivad tuhandel eri moel (naine leiab, et see on parem kui mõelda juhtunule), kasutades kõiki avausi ja eenduvaid kehaosi. Astronaudile meenutab see seksi, aga kuidas ollus sellesse suhtub, jääb naisele selgusetuks. Seks pole vaid lihtne penetreerimine või lakkumine, nad tekitavad teineteisele uusi avausi (haavad küll paranevad kiiresti), mis mõnel puhul tundub minajutustajale vägistamisena – kui ta vaid ise niisamuti sellesse tulnukaolluse keha ei moondaks. Aga kõik veider saab kord otsa.

Nagu näha, on kirjeldatud õige külluslikku sadomasomaratoni, ja omal veidral moel on see ehk erutavgi – tõsi küll, et ma olen mees, siis mu keha tundlikkus on palju tuimem võrreldes sellega, mida naised võivad seksuaalselt kogeda; seega naistel on seda teksti ehk huvitavamgi lugeda. Sest no tõepoolest, oma äärmuslikkuses on tekst lugemisväärt. Päris huvitav on jälgida, kuidas tegelane püüab oma teadvust ja mälestusi maha suruda, olla vaid... ellujäämismasin. Eks tekib paratamatult küsimus, et kas... on siis vägistamine või mitte – minategelane arutleb selle üle, aga leiab, et hädaolukorrast lähtuvalt on see mingigi viis, et kuidagi sellega toime tulla. Pigem siis sadomaso, mida naine ja ollus teineteisele teevad.

Päris huvitav oleks lugeda mõne naise nägemust selle loo kohta.

„She cannot communicate, but she tries to make sense of its actions.
What is she to it? Is she a sex toy, a houseplant? A shipwrecked Norwegian sharing a spar with a monolingual Portuguese? A companion? A habit, like nailbiting or compulsive masturbation? Perhaps the sex is communication, and she just doesn't understand the language yet.
Or perhaps there is no It. It is not that they cannot communicate, that she is incapable; it is that the alien has no consciousness to communicate with. It is a sex toy, a houseplant, a habit.“ (lk 141)

Kommentaare ei ole: